biznis
0

Insistiranje na korektnom vođenju procesa privatizacije za "Aluminij" Mostar

FENA
Veoma je bitno da proces privatizacije firme "Aluminij" Mostar prođe transparentno i korektno, kazala je danas na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog odbora Fabrike glinice "Birač" te predstavnica Ukio Banko Investicione Grupe (UBIG) iz Litvanije za region Balkana Alnija Brusokiene.

Odluka Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o prelasku u drugu etapu prijavljenih na tenderu za privatizaciju "Aluminija" se očekuje 3. maja.

Poučeni negativnim iskustvom s nedavnim neuspjelim pokušajem privatizacije TLM-a iz Šibenika, UBIG insistira na korektnom vođenju tendera za privatizaciju "Aluminija".

"U slučaju hrvatske firme TLM, ona je prodata domaćem konzorciju koji je ponudio 68 miliona eura manje nego UBIG. Nisu nam poslali nikakvo objašnjenje za ovakvu odluku i mi smatramo da je proces privatizacije TLM-a bio sumnjiv. Određene osobe su utjecale na odluku i mislimo da to rade i u slučaju "Aluminija", objasnila je Brusokiene.

Ona je istakla da su osnovni ciljevi UBIG-a stvaranje lanca proizvodnje i prerade aluminija koji će biti po veoma povoljnim cijenama ponuđen lokalnim firmama a ostatak bi se izvozio.

"U ponudi smo naveli da ćemo nastaviti realizaciju svih započetih projekata u ovoj kompaniji i da ćemo investirati u instalaciju nove linije elektrolize. Također, opskrbit ćemo "Aluminij" neophodnim količinama sandy glinice po cijeni bliskoj proizvodnim troškovima", kazala je Brusokiene.

Obrazlažući medijima stavke UBIG-ove ponude ona je istakla da je osnovni motiv konzorcija ulaganje u BiH i razvoj privrede na dobrobit obje strane.

"Tvornica glinice "Birač" je osigurala i kontinuiranu opskrbu "Aluminija" električnom energijom neophodnom za rad. Pisma namjere o kupovini viška energije su već potpisana s Vladom RS-a a namjeravamo i kreirati vlastite kapacitete za proizvodnju energije u BiH", izložila je planove UBIG-a predstavnica ovog konzorcija.

Kao jedna od stavki u UBIG-ovoj ponudi je i omogućavanje korištenja slobodnih kapaciteta luke "Aluminija" po povoljnim uvjetima za ostale bh. kompanije.

UBIG je u partnerstvu s poljskim konzorcijem Aluminium Konin Impexmet za privatizaciju "Aluminija" u prvom krugu ponudio 141,5 miliona eura te 360,6 miliona eura za investicije.

"Ako se na tender prijavi i pobijedi neki bolji ponuđač, mi nećemo imati ništa protiv. Međutim, ne želimo da nam se dogodi ista situacija kao u Hrvatskoj", izjavila je Brusokiene.