biznis
0

Hypo Alpe Adria s pozitivnim polugodišnjim rezultatom

FENA
Po prvi put nakon 2007. godine Hypo Alpe Adria ponovno je u poziciji iskazati pozitivan neto konsolidirani prihod nakon oporezivanja i vlasničkog udjela od manjeg značaja (non-controlling interest) za 2011, priopćeno je iz Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Pozitivan polugodišnji rezultat iznosi 5.2 milijuna eura, što je u porastu za 71.6 milijuna eura nakon što se u obzir uzme 66.4 milijuna eura u jednokratnim učincima od mjerenja fer vrijednosti. Od ovog su se rezultata već oduzela plaćanja provizije za obveze i bankovnih poreza državnim tijelima u ukupnom iznosu od 37 milijuna eura.

“Korak smo bliže našem cilju svođenja gubitaka, nanesenih poreznim obveznicima u prošlosti, na najmanju moguću mjeru. Prvi put nakon 2007. godine Banka prijavljuje pozitivan rezultat. To je odlučujući vitalni znak i jasna naznaka da je Banka u mogućnosti ostvariti svoje ključne zadatke. Premda će se Banka i dalje suočavati s brojnim izazovima, naša se opća strategija pokazala pravom. Banka će biti manja, skromnija i još više orijentirana ka komitentima. Iz naših se podataka o poslovanju može iščitati naglasak na poslovanju na tržištima zemalja jugoistočne Europe te na vođenom gašenju poslovanja”, kazao je Gottwald Kranebitter, predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank Internationala AG.

Glavni su čimbenici koji stoje iza ovog pozitivnog privremenog rezultata bili smanjivanje rezervacija za rizike uz poboljšanje u poslovanju sa stanovništvom na glavnim tržištima Hypo Alpe Adrije u zemljama jugoistočne Europe. Stavljajući naglasak na poslovanje sa stanovništvom i intenzivirajući aktivnosti cross-sellinga (unakrsne prodaje), povećali su se i broj komitenata i razina depozita.

Kako j epriopćeno, sami su depoziti stanovništva porasli za nekih 10 posto na nešto manje od 4 milijarde eura tijekom posljednjih dvanaest mjeseci. novo je poslovanje ostvareno u iznosu od 1.2 milijarde eura na svim tržištima – povećanje od nekih 9 posto tijekom istog razdoblja prethodne godine.

Povećanje je depozita ostvareno uglavnom na području bankarstva kod poslovanja sa stanovništvom u Jugoistočnoj Europi.

Stopa sredstava vlastitog kapitala – u ukupnom iznosu (stopa solventnosti) ostala je praktički nepromijenjena od 31. prosinca 2010.god.

Ukupna prihvatljiva vlastita sredstva kako određuje austrijski Zakon o bankama (BWG) iznosila su 2,748.1 milijuna EUR na dan 30. lipnja 2011.god. (31. prosinca 2010.: 2,777.5 milijuna EUR). Stopa vlastitih sredstava (stopa solventnosti) u odnosu na ukupnu osnovicu vlasničkog kapitala (uključujući tržišni i operativni rizik) došla je na 10.2 posto na dan 30. lipnja 2011.god. (10.3 posto na dan 31. prosinca 2010.god.).

Iako prezentirani podatci pokazuju stabilizaciju u prvoj polovici godine te poboljšanje rezultata, Hypo Alpe Adria nastavlja se suočavati s velikim izazovima u nadolazećim mjesecima.

Nakon godina recesije, sada postoji dokaz provizorne stabilizacije uvjeta na glavnim tržištima Južne i Jugoistočne Europe. Jačanje gospodarstva i oporavak široke potrošnje u dotičnim zemljama nastavlja se puno sporijim tempom nego što se to očekivalo.

Nasuprot ovim osnovnim podacima, Hypo Alpe Adria nastavlja fokusirati svoju energiju na razvoj konkurentne bankarske mreže Jugoistočne Europe s naglaskom koji se trenutno stavlja na povećanje učinkovitosti organizacije prodaje i na vještine cijelog prodajnog osoblja, te na reorganizaciju područja poslovanja leasinga i banke, stoji u priopćenju.