biznis
0

Hadžiahmetović: Važna uloga Evropske banke u tranzicijskim zemljama

FENA
Drugog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu, u okviru diskusije o temi "Evropska banka za obnovu i razvoj: glavni partner za promjene u tranzicijskim zemljama“ učesnicima skupa obratila se Azra Hadžiahmetović, član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri PS Vijeća Evrope, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.
  • Imajući u vidu visok stepen osjetljivosti tranzicijskih zemalja na promjene u okruženju, dobro je da su pitanja koja se tiču energije i hrane sastavni dio rada EBRD. Kako su očekivanja da će globalni trendovi u ovim oblastima nastaviti, cijenim važnim pomenuti potrebu još veće koordinacije EBRD sa drugim institucijama na pronalaženju alternativnih rješenja. Zajednički problemi traže zajednički angažman, a pitanja vezana za energiju i hranu, posebno za tranzicijske ekonomije, mogu biti i područja problema jednako kao i područja rješenja, rekla je Hadžiahmetović.

Kako je dio tranzicijskih zemalja u procesu približavanja članstvu EU, aktivnosti EBRD-a trebaju biti stavljene u kontekst konkurentnosti evropske ekonomije i dostizanja ciljeva iz Lisabonske agende. Zajedno sa EIB, Razvojnom bankom VE i drugim institucijama, EBRD može odigrati ključnu ulogu u profiliranju buduće pozicije evropske ekonomije u globalnoj ekonomiji, smatra Hadžiahmetović.

Tri geografske grupe u koje su, s pozicije aktivnosti EBRD svrstane zemlje klijenti, mogu biti i osnov regionalnog pristupa u opercijama i budućem angažmanu EBRD. Ovo posebno želim naglasiti u kontekstu regiona JIE i potrebe angažmana na projektima od regionalnog značaja. Želim vas podsjetiti na tri ekonomske inicjative Pakta stabilnosti u JIE: liberalizacija trgovine, sada CEFTA aranžman; jedinstveno energetsko tržište kroz Atinski memorandum i Investment Compact.

Sada, kada su sve zemlje u regiji ugovorima vezane za EU, cijenim posebno važnim pomenuti potrebu profiliranje regije više atraktivne za investicije. EBRD svojim angažmanom može značajno doprinijeti realizaciji ove inicijative. Ovo posebno iz razloga što se radi se o malim zemljama sličnih ekonomskih performansi već integriranim u regionalni aranžman i drugo, pojedinačne operacije EBRD u zemljama regije usmjerene su na iste oblasti - infrastrukture, finansijskog sektora, malih i srednjih poduzeće i dr.

Bosna i Hercegovina posebno cijeni dosadašnji angažman EBRD, istakla je Hadžiahmetović - od potpisivanja Dejtonskog sporazuma fokusiran na urgentnu obnovu infrastrukture, razvoj finansijskog sektora, do širokih operacija u poslovnom sektoru kroz programe TAM (Zaokret u upravljanju preduzećima) i BAS ( Poslovne savjetodavne usluge). Uz to, EBRD je imala važnu ulogu u mobilizaciji sredstava za sufinansiranje i grantove. Kao rezultat toga, ukupna vrijednost projekata u BiH u vezi sa investicijama EBRD iznosi 938 miliona eura.

Kako je BiH ušla u najosjetljiviju fazu tranzicije, kontinuirani ekonomski progres zavisiće od načina suočavanja sa tri ključna izazova koji se tiču ustavne reforme, ubrzanja procesa privatizacije i osiguravanja dugoročne ekonomske stabilnosti. U tom smislu je od posebne važnosti realizacija strategije EBRD-a za BiH do 2011. Računamo da će se banka fokusirati na oblasti infrastrukture (saobraćaj i energetika), finansijskog sektora (podrška malim i srednjim poduzećima) i sektora poduzetništva, naglasila je Hadžiahmetović.

Zaključujući izlaganje Azra Hadžiahmetović, član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope još jednom je naglasila važnost angažmana EBRD i očekivanja da će igrati posebnu ulogu u uspješnom okončanju tranzicije i poboljšanja ekonomskih performansi u zemljama na putu ka članstvu EU.

"Bosna i Hercegovina računa na EBRD kao posebno važnu instituciju u tom procesu", rekla je, između ostalog, Hadžiahmetović.