biznis
0

Guverneri centralnih banaka: Jačanje saradnje tijela za bankarsku superviziju zemalja JI Evrope

FENA
Na poziv guvernera Banke Grčke Nicholasa C. Garganasa, danas je u Solunu održan sastanak guvernera centralnih banaka Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Kipra, Republike Makedonije, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Srbije, te direktora agencija za bankarstvo iz BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Sastanak je održan u skladu s multilateralnim Memorandumom o razumijevanju koji je dogovoren na sastanku u Ateni jula 2007. godine s ciljem daljeg unapređenja saradnje u oblasti bankarske supervizije u jugostočnoj Evropi i očuvanja finansijske stabilnosti u regionu. Tokom razgovora, razmatrani su zaključci doneseni na sastanku šefova odjela za bankarsku superviziju koji je održan 18. januara u Solunu.

Guverneri centralnih banaka naglasili su da su posljedice trenutnih previranja na međunarodnim finansijskim tržištima na ekonomije zemalja jugoistočne Evrope dosad bile indirektne i ograničene.

Oni su prepoznali povećanu neizvjesnost perspektive ekonomija zemalja jugoistočne Evrope što proizlazi iz mogućeg daljeg usporavanja stopa rasta svjetske proizvodnje i trgovine u slučaju da previranja budu nastavljena.

U skladu s ovim događanjima naglasak su stavili na važnost čvrstih finansijskih i ekonomskih osnova. U svjetlu ubrzanog kreditnog rasta koji je zabilježen u mnogim zemljama regiona tijela za superviziju u tim zemljama su pažljivo pratila kreditne trendove da bi sačuvala kvalitet kreditnog portfolija u bankama i finansijsku stabilnost.

"S ciljem obuzdavanja inflatornog pritiska i debalansa tekućeg računa platnog bilansa važno je da se u mnogim zemljama regiona radi na jačanju reformi makroekonomskih i strukturalnih politika. Ogromni deficiti tekućeg računa, posebno ako odražavaju nizak nivo štednje, a ne investicije u proizvodnju, mogli bi oslabiti perspektive rasta i povjerenje investitora", navodi se.

Guverneri centralnih banaka odlučili su da ubrzaju provedbu multilateralnog Memoranduma o razumijevanju s ciljem postizanja usklađenosti praksi u oblasti supervizije uključujući i one vezane za pranje novca, finansiranje terorizma i procjene rizika.

"U tom cilju, primjenjivat će se iskustva dobijena provedbom odgovarajućeg okvira Evropske unije, kao i bazelskih principa bankarske supervizije uz poštivanje nacionalnih, institucionalnih i pravnih okvira. Dogovoreno je da su prioritetna pitanja utvrđivanje oblasti u kojima se treba težiti ka usklađivanju supervizorskih praksi, provedba zajedničkih kontrola prekograničnih finansijskih institucija na terenu i zajednička evaluacija testova na stres koji se poduzimaju u svakoj zemlji. Dogovoreno je da će naredni sastanak guvernera jugoistočne Evrope biti održan u Sofiji u oktobru ove godine na poziv guvernera Narodne banke Bugarske Ivana Iskrova", navodi se u saopćenju koje je pripremila Banka Grčke.