biznis
0

Guardian objavio spisak krivaca za finansijsku krizu

FENA
Alan Greenspan
Alan Greenspan
Najdublja finansijska kriza od vremena Velike depresije nije prirodna pojava, već vještački izazvana katastrofa za koju su mnogi djelimično krivi, objavio je danas britanski dnevnik "Guardian".

Autorica članka Julia Finch je sastavila listu onih čiji su postupci, po njenom mišljenju, doveli do sadašnjeg ekonomskog kolapsa.

Na čelu spiska je bivši direktor američkih Federalnih rezervi Alan Greenspen, koji je kriv zbog toga "što je dozvolio širenje hipotekarnog mjehura, uslijed niske kamatne stope i nedovoljnog regulisanja u oblasti hipotekarnih zajmova.

Sam Greenspen je već priznao svoj udio u razvoju finansijske krize. Finchova je navela niz političara koji, kako smatra, također snose odgovornost za krizu, među kojima su bivši predsjednici SAD Bill Clinton i George Bush.

Za vrijeme predsjednikovanja Clintona usvojen je niz zakona koji su omogućavali da manje bogati slojevi stanovništva dobijaju bankarske kredite radi kupovine kuća, dok Bush ne samo da nije zaustavio taj proces, već ga je i proširio.

Britanski premijer Gordon Brown je, pak, "uzdigao interese predstavnika finansijskog sektora nad interesima predstavnika drugih sektora privrede, na primjer, proizvođača".

Na listi krivaca za krizu našli su se i bivši i sadašnji vodeći ljudi najvećih finansijskih institucija SAD i Britanije, kao što su osiguravajuća kompanija AIG, banke "Goldman Sachs", "Lehman brothers", "Merrill Lynch", "Halifaks Bank of Scotland", "Royal Bank of Scotland", "Bradford & Bingley", "Bank of England" i druge.

Spisak "Guardian" završavaju analitičari koji su znali da se finansijska kriza približava.

Među njima su profesor ekonomije Univerziteta u New Yorku Nuriel Rubini, koji je još 2006. predvideo finansijsku krizu, kao i finansijer George Soros, milijarder Warren Buffet i čelnik američkog "hedge" fonda John Paulson, koji su također "predvidjeli nastanak krize".