Posljedice tek slijede
6

Građevinska sezona u vrijeme pandemije: Radovi u toku, ali novi poslovi se ne dogovaraju

I. Č.
Gradilište u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Gradilište u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Pandemija koronavirusa ostavit će neminovne posljedice na sve privredne grane u Bosni i Hercegovini, ali se na teško prilagodljivi građevinski sektor posebno oslikava. U najkraćem: Izgradnja traje, ali neće još dugo.

Građevinari u Bosni i Herceogvini u toku pandemije koronavirusa izvode radove i do sada nisu imali bilo kakvih restrikcija nametnutih od predstavnika vlasti, kriznih štabova ili drugih institucija. Plaše se, međutim, šta će biti nakon pandemije.

Elmedin Pinjić, direktor Europrofila, izjavio je za Klix.ba da gradilišta u Bosni i Hercegovini za vrijeme pandemije koronavirusa nesmetano funkcionišu, ali smatra da će građevina prve posljedice osjetiti tek za dva ili tri mjeseca.

"Trenutno su u fazi završetka radovi koji su započeti prošle godine i radovi manjeg obima koji su započeti početkom ove godine. Svi iščekuju da vide kako će se situacija dalje odvijati tako da se ne sklapaju novi poslovi", rekao je on.

Navodi kako je trenutno nepovoljna klima za sklapanje novih ugovora i kako će prava kriza nastati tek u junu i julu.

"Prije nego što je proglašena pandemija ugovorili smo poslove u Frankfurtu, ali zbog blokiranih granica 30 ljudi ne može da ode u Frankfurt iako su neki od njih dobili vize. Čak i da odu morali bi boraviti 15 dana u karantinu", istakao je Pinjić.

Upitan da li traju radovi na Sarajevo Toweru, direktor Pinjić navodi da Europrofil ne radi na tom objektu jer ih je direktor jedne od firmi koja je investitor projekta prije godinu pokušao reketirati.

"Naša firma je godinu pod nekom prisilom zbog reketa, ucjena, osporavanja radova... To se dešava zbog lapsusa u redovnoj proceduri i nema veze sa pandemijom koronavirusa", zaključio je Elmedin Pinjić.

No, radovi na svim većim gradilištima u Sarajevu odvijaju se skoro neometano.