biznis
0

GM otpušta još 2.000 radnika u Opelu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki General Motors (GM) planira da otpusti još 2.000 radnika u svojoj njemačkoj podružnici "Opel", ali ne namjerava da smanjuje troškove za menadžment, saopćili su danas evropski radnički lideri, poslije sastanka "oči u oči" sa izvršnim direktorom Opela Nickom Reillyem.

To je bio prvi direktni sastanak dvije strane otkad je GM prošlog mjeseca razgnjevio radnike saopćenjem da će biti zatvoren pogon Opela u Antwerpenu, što je jedan radnički lider ocjenio kao "objavu rata".

Portparol Opela je potvrdio da ta kompanija ostaje pri planu da ukine 8.300 radnih mesta, od toga 4.000 u Njemačkoj, donijetom u okviru programa za smanjenje kapaciteta za petinu uslijed slabe tražnje koja će takva ostati još godinama.

Dokument GM "Plan održivosti VI" predviđa da broj zaposlenih u Opelu bude smanjen za oko 9.960, na ukupno 37.700, pri čemu će najveći udarac pretrpjeti pogoni u Njemačkoj, u kojima će biti otpušteno 5.660 radnika.

Radnički lideri su također prenijeli da su na tom sastanku čuli da Opel više ne planira da smanji troškove u rukovodstvu za 35 posto, već da će, naprotiv, "biti zaposleno novo osoblje u upravi".

GM je saopćio da želi da zaposleni prihvate njegov plan do sredine februara, kako bi pomogli kompaniji da bude smanjena na veličinu koja će biti profitabilna.