Platforma za startupe
2

Gdje se vidiš sutra? ProCredit Bank partner podcasta i konferencije Starter

Starter konferencija
Starter konferencija
Podcast kao forma je sve popularniji u Bosni i Hercegovini. Zanimljivi i dinamični, ovi medijski formati su odličan, nezavisan i objektivan izvor informacija na određene teme.

Jedan takav podcast, informativan i zanimljiv, upravo izlazi iz radionice partnera Virtuo i B Ofiice, uz podršku ProCredit Bank, a nastao je kao podrška startap ekosistemu u zemlji.

Serija podcasta, koji sa emitovanjem kreću danas, su i uvod za STARTER konferenciju koja će se održati 19. oktobra 2024. godine.

Konferencija će se održati pod sloganom "Budi i ti STARTER", a cilj joj je da doprinese razvoju lokalne startap zajednice. I konferencija i podcast imaju zadatak podstaknuti preduzetništvo i preduzetnički način razmišljanja, naročito kod mlađih ljudi, ohrabriti i podržati novu generaciju preduzetnika i preduzetnica, te podstaći umrežavanje i saradnju između aktera lokalnog startup ekosistema.

”Od 2020. godine do danas, preduzetnička i startap scena u BiH doživljava transformaciju", objašnjava Ines Amitović, direktorica Odjela za održivi razvoj i komunikacije, i dodaje: "Inovacija je i način i alat da se unaprijedi kompletna ekonomska slika zemlje. Kroz podršku koju pružamo STARTER-u, namjera nam je naglasiti našu ulogu ključnog partnera za nove, tehnološki orijentisane, biznise pred kojima je put rasta i razvoja".

Amitović je rekla kako je uloga banke, naravno, pružanje finansijskih usluga na prvom mjestu, ali da je za ProCredit banku to samo jedan u nizu mehanizama koje osigurava svojim klijentima.

"Partnerska uloga koju preuzimamo svaki put kada počnemo raditi sa novim klijentom uključuje i edukacijske komponente, poput upravljanja finansijama ili rada na strategiji rasta kompanije. Pomažemo klijentima da budu na izvoru informacija, kako bi sami mogli jednostavnije donositi odluke o svom daljem poslovanju, jer vjerujemo da je upravo to put koji vodi do uspjeha", naglašava Ines Amitović.

Ranije često postavljano pitanje "gdje se vidiš za pet godina?" je, u izuzetno dinamičnom vremenu koje živimo, donekle izgubilo smisao. Uz tehnologije i nove ideje, put prema uspjehu može početi već sutra. Kroz priče mladih preduzetnika i preduzetnica, koji su već postigli određeni uspjeh, STARTER podcast će pokazati da je odgovor na pitanje "gdje se vidiš sutra?" daleko jednostavniji nego što ste mislili.

"Kroz STARTER podcast želimo da ispričamo priče mladih osnivača koji su uspjeli da svoje ideje sprovedu u dijelo, da svojim idejama transformišu industrije, promjene način razmišljanja i način poslovanja. Startap ekoistem u BiH se polako budi i razvija, već imamo uspješne primjere startapa koji razvijaju proizvode za globalno tržište i koji su privukli strani kapital poput Rolla, OREA, Privee, Gotiva Games, i kroz aktivnosti koje kao Virtuo i B Office realizujemo želimo da dorpinesemo daljem razvoju lokalnih startapa i boljem pozicioniranju BiH na globalnoj startap mapi", istakao je Vladimir Ćorda, direktor kompanije Virtuo.

STARTER podcast možete poslušati na STARTER YouTube kanalu, a više informacija o načinu na koji ProCredit Bank podržava male biznise pogledajte na web stranici banke i kanalima društvenih mreža Facebook i Instagram.