biznis
0

"Gazprom" smanjio isporuke gasa Ukrajini za 50 posto

FENA
Tačno u 20 sati po moskovskom vremenu (18 po srednjoevropskom) ruski "Gazprom" smanjio je isporuke gasa Ukrajini za još 25 posto na 69,3 miliona kubnih metara, čime su planirane dnevne isporuke tog energenta prepolovljene, potvrdio je u utorak uvečer predstavnik "Gazproma" Sergej Kuprijanov.

Kuprijanov nije isključio nove redukcije zbog neriješenog ukrajinskog duga za prošlu godinu i odsustva ugovora o isporukama za 2008., uključujući januar i februar.

"Ako se ukrajinska strana ne vrati za pregovarački sto, ne isključujem da će biti još jedna redukcija isporuka", rekao je on.

O sporu Moskve i Kijeva povodom duga za gas, koji je prema tvrdnji ruske strane 600 miliona dolara, u utorak uvečer su telefonski razgovarali vicepremijer i izabrani predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

Medvedev, koji je istovremeno i predsjednik borda direktora "Gazproma", u razgovoru je rekao da "ruska strana očekuje intenziviranje napora Kijeva za što skorije rješavanje dugova za isporučeni gas".

Ruski vicepremijer je također istakao kako je potrebno da ukrajinska strana blagovremeno ispunjava obaveze u skladu s dogovorima postignutim 12. februara u Moskvi.

Predstavnik za medije ukrajinske kompanije "Naftogaz Ukrajine" Valentin Zemljanski je rekao da je u takvoj situaciji moguće još dvije sedmice "držati situaciju pod kontrolom".

Ranije u utorak ta kompanija je najavila mogućnost da, u slučaju da "Gazprom" nastavi smanjivati isporuke gasa, reducira tranzit gasa preko teritorije Ukrajine za zapadnu Evropu.

U saopćenju te kompanije se ističe da Naftogaz "može da garantira nesmetan tranzit za evropske potrošače sve dok to ne bude prijetilo energetskoj sigurnosti Ukrajine".

Ukrajinska kompanija "Ukrtransgaz" je saopćila da "dalje blokiranje pregovora od strane posredničkih kompanija RosUkrEnergo i UkrGazEnergo" i može da staviti u opasnost stabilnost isporuke gasa u zemlje Evrope".

Neposredno pred drugu redukciju iz Bruxelles su ruski mediji prenijeli izjavu evropskog povjerenika za energetiku Andrisa Piebgalsa da EU dobija i dalje gas u punom obimu i da nijedna zemlja članica nije saopćila da ima smanjenu isporuku.

U zajedničkom saopćenju Piebalgsa i ministra privrede predsjedavajuće Slovenije Andreja Vizjaka istaknuto je da Unija insistira na neprekidnim isporukama i poziva Rusiju i Ukrajinu da što skorije riješe "gasnu krizu".

Predstavnik kompanije "RosUkrEnergo" Andrej Knutov rekao je da odgovornost za dodatnu redukciju gasa u cjelini leži na kompaniji "Naftogaz Ukrajine" - čija "neodgovorna i pasivna pozicija destabilizira stanje u gasnom sektoru", kao i na ukrajinskoj vladi koja, po njemu, aktivno doprinosi poremećajima stabilnosti sistema isporuke gasa u Ukrajinu.

Ruska strana tvrdi da su dugovi za gas dostigli 600 miliona dolara, a vicepremijer Ukrajine Aleksandar Turčinov tvrdi da je Ukrajina platila dug za 2007. godinu i da je neisplaćeno ostalo samo 82 miliona dolara "zaračunatih prevarantskim putem", što Kijev namjerava osporiti.

Turčinov je, također, prenosi Tanjug, krivicu za odsustvo ugovora za prve mjesece ove godine stavio na dvije posredničke kompanije, za čije se izbacivanje iz lanca isporuke zalaže ukrajinska premijerka Julija Timošenko.