biznis
0

FT: Veliki korak "Gazproma" na Crnom kontinentu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski energetski gigant "Gazprom" napravio je novi veliki korak na putu da ojača svoj "stisak" oko rezervi energenata od kojih zavise evropske zemlje, ocjenjuje u petak Financial Times.

Gazprom je s Libijom, naime, tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina toj zemlji i otpisa njenog duga Moskvi u iznosu od 4,5 milijarde dolara, s tamošnjom državnom kompanijom za preradu nafte u četvrtak potpisao ugovor o dugoročnoj saradnji.

Libijska kompanija će zajedno s ruskim gigantom raditi na eksploataciji libijskih rezervi nafte i prirodnog plina, a ujedno je najavljeno i da su otpočeli preliminarni pregovori o projektu kojim bi se plin iz Nigerije, preko saharske pustinje, plinovodom dopremao do zemalja Evropske unije.

Posjeta ruskih zvaničnika Libiji i njezin tako konkretan rezultat, ocjenjuje list, dokaz je da Rusija, najveći svjetski proizvođač plina, želi ojačati prisutnost u sjevernoj Africi i strateški graditi partnerstva s drugim velikim izvoznicima, ali i da sve više preuzima ulogu koordinatora projekata koji se iz takvih partnerstava izrode.

Financial Times navodi i da većina energetskih nalazišta u Libiji trenutno nije iskorištena u dovoljnoj mjeri.