biznis
0

Francuska i Italije saglasne u prevazilaženju krize

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Razgovor u Rimu između italijanskog premijera Maria Montia i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea zaključen je u četvrtak navečer u Rimu velikim približavanjem stavova dvojice lidera u vezi načina prevazilaženja krize eura.

Socijalistički predsjednik Hollande i premijer-tehnokrata Monti ocijenili su kao "veoma pozitivnim" sve što je do sada urađeno u pogledu prevazilaženja krize, prenosi AFP.

Oni su, međutim, primjetili kako "značajan napredak, uključujući upravljanje eurozonom, nije dovoljan kako bi euro bio zaštićen od turbulencija na tržištima, kao i da je treba ojačati trenutno slabe tačke sistema".

Francuski predsjednik je na pres-konferenciji ocijenio kako su "Evropi potrebni mehanizmi koji mogu da podrže banke i države podložne spekulaciji".

Hollande je izrazio nadu da će ulaganja u ekonomski rast u Evropi "biti konsekventna" i kazao kako buduće investicije treba da budu podrobnije preispitivane. On je najavio mogućnost dodjele bankarske licence Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM).

Italijanski premijer Monti je naglasio da se u potpunost slaže s francuskim predsjednikom da je potrebno veću pažnju posvetiti ekonomskom rastu, "što nikako ne podrazumjeva napuštanje ili slabljenje budžetske discipline".

Monti je ponovio da se zalaže za "kompromis" s Njemačkom naglasivši da njemačka kancelarka Angela Merkel kao on sam, predsjednik Hollande i ostali šefovi države, neprestano traga za rješenjima za Evropu".

"Oduvjek sam smatrao da je Merkel veoma zainteresovana za pronalaženje najboljih mogućnosti kako za pitanje ekonomskog rasta tako i za uspostavljanje stabilnosti", zaključio je Monti.

Monti je dodao da je s Hollandeom takođe razgovarao o suverenom dugu i instrumentima za ponovno uspostavljanje poverenja najugroženijih zemalja.

Dvojica lidera su diskutovali i o mogućnosti emitovanja euroobveznica.

Monti je bio priličan optimista u pogledu opasnosti od izlaska Grčke iz eurozone i izrazio nadu da će "poslije izbora koji se održavaju za tri dana, Atina ostatati u eurozoni poštujući preuzete obaveze".

Hollande je dodao da je "Grčka suverena zemlja, i da je narod taj koji odlučuje".