biznis
1

Formirana prva socijalna preduzeća u FBiH

Klix.ba
Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) je uz podršku Vlade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) predstavio je danas u Sarajevu platformu o društvenom/socijalnom poduzetništvu u okviru koje je podržao osnivanje dva socijalna preduzeća. Riječ je o preduzećima 3DownPrint d.o.o. Sarajevo u kojem će biti zaposleni članovi porodica i osobe sa Down sindromom i ProFresh d.o.o. Sarajevo koja će zapošljavati žene žrtve nasilja u porodici.

"Federalni zavod za zapošljavanje je u saradnji sa YEP-om pripremio Platformu o socijalnom poduzetništvu. Dokument smo uputili federalnim ministarstvima rada i socijalne politike te razvoja poduzetništva i obrta sa nadom da ćemo ubrzo imati regulisan pravni okvir za razvoj socijalnog poduzetništva. Naše je opredjeljenje da podržimo razvoj ove oblasti, razumijevajući socijalno poduzetništvo kao priliku da se na osnovima tržišne ekonomije da prilika određenim kategorijama društva koje će svojim poslovnim djelovanjem dati doprinos ekonomskom razvoju, ali i rješavanju društvenih problema", kazao je Omer Korjenić, direktor FZZZ tokom druženja sa predstavnicima medija koje je organizirao YEP.

O Projektu zapošljavanja mladih (YEP) i učešću u uspostavljanju firmi socijalnog poduzetništva u BiH govorio je rukovodilac Projekta dr. Ranko Markuš.

"Cilj Projekta zapošljavanja mladih se ostvaruje kroz aktivnosti usmjerene ka reformi javnih službi za zapošljavanje i kreiranju radnih mjesta. U okviru kreiranja novih radnih mjesta snažno smo fokusirani na socijalno poduzetništvo. U sklopu naših aktivnosti smo podržali osnivanje dva društvena preduzeća koja će zapošljavati roditelje djece sa Down sindromom i žene žrtve porodičnog nasilja. Planiramo u naredne četiri godine uložiti još najmanje milion eura u otvaranje 60 socijalnih preduzeća, kroz koja će se zaposliti oko 600 osoba", istaknuo je dr. Markuš.

Direktorica Fondacije lokalne demokratije, osnivača firme ProFresh d.o.o., Jasmina Mujezinović naglasila je da bh. koncept socijalnog poduzetništva podrazumijeva formiranje klasičnih preduzeća koja upošljavaju teško zapošljive kategorije.

"Kroz formiranje ProFresh d.o.o. pružamo mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa ženama žrtvama nasilja u porodici. Ostvarenu dobit našeg socijalnog preduzeća na kraju godine ćemo ulagati u kreiranje novih radnih mjesta, proširenje kapaciteta itd", naglasila je Mujezinović.