biznis
0

Forbes: Gates i dalje najbogatiji čovjek svijeta

NINA
Osnivač Microsofta Bill Gates je i dalje, već 11. godinu za redom, najbogatiji čovjek svijeta, prema popisu časopisa Forbes.
Drugi je, isto tako tradicionalno, investitor Warren Buffett, s 44 milijarde. Za razliku od Gatesa koji posjeduje 100 miliona dolara manje nego lani, Buffet ima milijardu i 100 miliona više nego lani.

Ove godine je bilo i iznenađenja. To su Thor Bjorgolfsson, prvi islandski milijarder, koji se obogatio prodajući osvježavajuće bezalkoholne napitke na područje Rusije, i rekordnih 131 osoba koje su postale milijarderi tokom godine.

Forbesov popis navodi sve osobe koje posjeduju u neto vrijednosti više od milijardu dolara. Ove je godine takvih 691, odnosno 131 više nego lani. Jedna od 68 žena na popisu je i Martha Stewart, kojoj je za boravka u zatvoru imovina nabujala preko milijarde dolara.

Samo je 29 milijardera mlađe od 40 godina. Među njima su i osnivači Googlea, koji su se pojavili na popisu prošle godine, svaki s po jednom milijardom. Ove godine, 31-godišnji Sergej Bryn i 32-godišnji Larry Page prešli su 500 imena na popisu, jer im se imovina višestruko uvećala, na 7,2 milijarde svakom.

Najmlađi milijarder na popisu je 21-godišnji njemački princ Albert od Thurna i Taxisa s imovinom od dvije milijarde dolara.

Oslabljen dolar je pomogao da mnogi Evropljani postanu milijarderi u SAD-u.