Prijeti mu velika kazna
33

Urednik Forbesa uhapšen u Rusiji: Vlastima zasmetalo razotkrivanje zločina u Ukrajini

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruske vlasti pritvorile su novinara ruskog izdanja časopisa Forbes pod optužbom da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci.

Pritvoreni novinar je Sergej Mingazov. Njegov advokat Konstantin Bubon rekao je da je Mingazov smješten u ćeliju u istražnom zatvoru u istočnom ruskom gradu Habarovsku, gdje novinar živi. Časopis Forbes je naveo da nije uspio kontaktirati Mingazova.

Prema Bubonovim riječima, Mingazov je pritvoren jer je na društvenoj mreži Telegram dijelio objave o događajima u ukrajinskom gradu Buča, gdje su na početku invazije mediji izvijestili o brojnim ubijenim ukrajinskim civilima. Bubon je dodao da njegovom klijentu prijeti do deset godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih informacija.

Na Mingazovom Telegram nalogu ima na desetke objava o Buči, a nije odmah jasno za koje se on istražuje. U mnogim objavama piše se o navodnim ratnim zločinima ruskih vojnika na Buči.

Ruske trupe su na početku invazije zauzele Buču, koja se nalazi na periferiji Kijeva, i tamo se zadržale oko mjesec dana. No, Kremlj je negirao da su ruski vojnici ubijali ljude u Buči, a slike iz grada koje su osvanule na naslovnicama svjetskih novina nazivaju krivotvorinom.

Organizacija za praćenje ljudskih prava OVD-Info rekla je da će sud u Khabarovsku odlučiti hoće li Mingazova pritvoriti u subotu.

Stotine Rusa već je privedeno, kažnjeno ili zatvoreno zbog kritiziranja ruske vojne operacije u Ukrajini, kažu skupine za ljudska prava. Ubrzo nakon početka invazije, Rusija je donijela zakone koji omogućuju kažnjavanje namjernog širenja, prema vlastima, lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Kako prenosi AFP, ruske vlasti fokusirane prvenstveno na komentare o Buči. Na primjer, u martu je ruski novinar osuđen na sedam godina zatvora zbog članaka o navodnim ruskim ratnim zločinima koji su uključivali Buču.