Komentari (148)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Banka ne može opstati bez kamate, a u priču "kod nas nema kamate" mogu samo nasjesti oni koji baš ne razumiju u ekonomiju. Postoji i u islamskom bankarstvu - samo se ne zove kamata. Promjena imena i misle da se to više ne kosi sa Kur'anom... što bi naši rekli rupa u zakonu.
U Kur'anu je kamata zabranjena kako god da se zvala. Onaj ko je piso isti bio je pametniji od ostalih ali nije mogo predvidit banke. Da jest imali bi i kamate u Kur'anu i bile bi Alahova odredba.
Profitna marža druže. Educiraj se.
Ne razumijem baš najbolje ali...ona logika nije rakija nego je destilovani sok od šljive
Odlican clanak
Zabrana uzimanja i davanja kamate naglašena je u Kur'anu u kojem se kaže: "A Allah je dozvolio trgovinu, a zabranio kamatu". Mogo je i gazda Sberbank-e nazvati trgovinom a ne kamatom Allah bi mu oprostio
@Direktan pa i ova banka ocekuje veci profit da bi dobili vise od kamata.Kamata u smislu poslovanja drugih banaka je u Islamu zabranjena.Dijeliti veci profit sa bankama nije.Sta je gore?Ti kao obican smrtnik nebi mogao dobiti kredit, ako ulaganje u projekat neces prodati.Sad razmisli sam, tkome ide u korist ovaj kredit.Kad su kamati sve manji, da li ova banka trazi i manju nagradu.Rizik ima samo onaj, koji posluje sa bankom.
Jedina razlika je da se ne ulaze u kocku, alkohol i druge Islamom zabranjene aktivnosti. Sve ostalo je isto, samo se malo drugacije zove.
Znači nije kamata, nego profit. I tu prestaju sve razlike. Banka je banka, mora zaraditi inače ne bi mogla ni poslovati. U praksi, Arapi su daleko najsposobniji kad su u pitanju zarade bez znoja.
ovo je neka teorija.
ovi traze rupe u Bozjim zakonima
pola teksta sma sad pročitao...ostalo ću drugi dan...
Za ocekivati je da se islamski znanstvenucu pokazu sad na Corona virusu...
Jedno pitanje ako moze? Ako dignem kredit od recimo 20000KM na 5 godina, koliko na kraju isplatim banci ako uporedimo za ovim "cafirskim bankama"? Koju finansijsu korist imam kao pojedinac? Ili to nije bitno?
Ok nije kamata nego profitna stopa. Promijenili ime i sad je kao halal. Na žalost današnje poslovanje i cijeli.svijet ne može da funkcioniše bez posrednila banaka. Banke su samo produžena ruka vlade svake države koje na taj način žele apsolutnu kontrolu i uvid u svačiji džep.
Nije kamata nego "Riba" i opleti pos sirotinji. Kako smo glup narod. Na 100 000 KM ibjedni i drugi na 10 godina uzmu 30 000. Zovibje kako hoces isto se iskešira 100 %
Me mozes bosnjo prevariti Kura'nsku naredbu niti hadis. Pojam naknade ili kamate u islamu za posudjeni novac nema. Poenata je posuditi bez naknade pokazati dobro dijelo.
BBI po islamskom sistemu a radnik ima platu 550 KM za rad i subotom. To sigurno nije po Islamu.
Sto manje bilo kakvog doticaja sa drzavnim aparatom i sa bankama, zivot ti je zagarantovano ljepsi, po mogucnosti bez ikakvog doticaja.