Guverner Centralne banke
3

Softić: Sredstva BiH u Deutsche banci nisu ugrožena, vodimo računa o kreditnom riziku

S. Š. U.
Guverner Centralne banke BiH komentirao navode o ugroženosti sredstava u Deutsche banci (Foto: T. S./Klix.ba)
Guverner Centralne banke BiH komentirao navode o ugroženosti sredstava u Deutsche banci (Foto: T. S./Klix.ba)
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić komentirao je navode da BiH u Deutsche banci ima 400 miliona KM sredstava koja su ugrožena kao neutemeljenu tvrdnju.
Kriza unutar Deutsche Bank koju su posljednjih dana mnogi opisali kao narednu banku koja bi mogla doživjeti sudbinu banke Credit Suisse se nastavila nakon što su dionice te banke prije dva dana pale za čak 14 posto.

Budući da pojedini ekonomski analitičari tvrde da je u toj banci 400 miliona KM sredstava Centralne banke BiH koja su potencijalno ugožena, za komentar takvih tvrdnji pitali smo guvernera te institucije.

"Centralna banka BiH kod Deutsche banke drži višestruko manji iznos sredstava koja služe za obavljanje svakodnevnih transakcija. U skladu sa navedenim sredstva Centralne banke BiH kod ove banke nisu ugrožena. Cijene dionica se svakodnevno mijenjaju i činjenica jeste da je u petak bio izražen pad vrijednosti dionica ove banke, no ovo nije prvi put da cijene dionica inostranih banaka variraju", rekao je Softić za Klix.ba.

Uz ovo, dodaje Softić, Centralna banka BiH ne investira u ovoj banci već svojim deviznim rezervama upravlja u skladu sa jasno utvrđenim pravilima vodeći računa o kreditnom riziku, a čime je i jasno definisan iznos koji se može držati kod svake inostrane banke pa tako i ove.

Nivo depozita u bankama je stabilan, a osnova za obračun obavezne rezerve čak je i povećana.

U trezorima Centralne banke poslovi se odvijaju uobičajenom dinamikom i nisu evidentirane pojačane aktivnosti u poslovanju sa komercijalnim bankama.

Također, važno je istaći da banke koje posluju u BiH nisu povezane sa Credit Suisse bankom vlasničkim odnosima.