Finansije
0

Snažan i stabilan razvoj BBI banke i islamskih finansija u BiH

Klix.ba
BBI banka, jedina banka u regionu koja posluje po islamskim principima, uskoro će u Goraždu otvoriti svoju 20. poslovnicu.

Do kraja godine planirano je otvaranje i poslovne jedinice u općini Novi Grad, a u prvoj polovini 2013. još dvije organzacione jedinice. Otvaranjem novih poslovnica za samo pet godina BBI banka je broj svojih organizacionih dijelova povećala više nego duplo, odnosno od 10 poslovnica koliko je imala 2007., proširit će svoju poslovnu mrežu na 21 do kraja 2012. godine.

S druge strane, prema zvaničnim podacima Federalne agencije za bankarstvo, isti period u bh. bankarskom sektoru bio je obilježen spajanjem i pripajanjem banaka, konsolidacijom poslovne mreže pa je broj organizacionih dijelova u bankarskom sektoru Federaciji BiH porastao sa 569 na 602, odnosno 21 banka, koliko ih djeluje u FBiH otvorile su ukupno 33 poslovnice. Agresivan rast, širenje poslovne mreže, te intenzivna politika jačanja kadrovske strukture u petogodišnjem razdoblju, od kraja 2007. godine do prve polovine 2012.,svrstava BBI banku u jednu od najbrže rastućih banka u BiH, koja svoju rastuću snagu demonstrira ključnim pokazateljima bankarskog poslovanja.

Trend razvoja islamskog bankarstva i povjerenja u islamske banke u svijetu posljednjih godina također bilježi enorman rast. To se naročito pokazalo tokom svjetske ekonomske krize, kada su banke koje posluju po islamskim principima doživjele male ili neznatne oscilacije. Kao jedina banka u regionu koja posluje po islamskim principima BBI banka iz godine u godinu povećava svoje tržišno učešće i jača utjecaj u finansijskim tokovima BiH. To je posebno naglašeno u posljednjih pet godina, kada sve više građana BiH, pravnih i fizičkih lica daje povjerenje instituciji BBI banke. Najbolji pokazatelj jeste impresivan rast depozita od 237 posto, dok je cijeli bankarski sektor u BiH u posmatranom periodu, prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, ostvario rast od sedam posto.

Povećanje aktive banke, koja se uzima kao jedan od najvažnijih ekonomskih parametara uspješnosti i rasta, u BBI banci tokom posmatranog perioda bilježi enormno povećanje od 143 posto. Primjera radi, cijeli bh. bankarski sektor, kako stoji u izvještaju Centralne banke BiH, zabilježio je povećanje od 11 posto. BBI banka se ne bavi špekulativnim poslovima i depozite svojih klijenata i kapital dioničara ulaže kroz različite vidove finansiranja u poslovne aktivnosti iza kojih stoje realna dobra, poput nekretnina, proizvodnih kapaciteta, poljoprivrednih dobara. Depoziti klijenata se ulažu u halal - zdrav biznis, uvažavajući islamsko načelo zabrane finansiranja nedozvoljenih aktivnosti.

BBI banka ima stabilne i jake dioničare - Islamic Development Bank, Abu Dhabi Islamic Bank i Dubai Islamic Bank koji su od strane vodećih rejting agencija za ocjenu i rangiranje banaka ocijenjeni sa AAA (triple A) rangom, najvećim mogućim rangom u ocjenjivanju stabilnosti i sigurnosti banaka u svijetu. Također, stopa adekvatnosti kapitala BBI banke od 18,2 posto znatno je iznad zakonom propisanog nivoa od 12 posto. Ovo su samo neki od razloga zašto se sve više građana odlučuje povjerenje dati BBI banci i islamskim finansijama.