Novac građana je siguran
223

Sberbank BiH nema više nikakve veze s Rusijom, već se javilo nekoliko zainteresovanih kupaca

M. P.
Preuzimanje banke od Agencija za bankarstvo bilo je spas u zadnji čas (Foto: T. S./Klix.ba)
Preuzimanje banke od Agencija za bankarstvo bilo je spas u zadnji čas (Foto: T. S./Klix.ba)
Preuzimanjem upravljanja Sberbankom u BiH, Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske u posljednji tren spasile su ovu banku scenarija koji je pogodio Sberbanke u Hrvatskoj i Sloveniji.

Naime, banke u ove dvije zemlje ograničile su usluge građanima i poslovnim osobama, a kako je za Klix.ba kazao Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, na preuzimanje upravljanja bankom u BiH odlučili su se upravo nakon informacija koje su dobili od Evropske centralne banke u subotu.

"Dobili smo informaciju o tome šta će uraditi i zato smo reagovali na način na koji jesmo. Na ovaj način smo banku u BiH potpuno odvojili od ovih dešavanja, izolovali smo je od prelijevanja krize iz Hrvatske, iz Evrope, iz centrale u Austriji. Dakle, upravljanje Sberbankom BiH više nije u Rusiji, oduzeto je pravo upravljanja ruskom vlasniku, banka u BiH sada potpuno nezavisno djeluje, što je moguće jer u banci nema ruskih depozita niti ruskih kredita", pojašnjava Mahmuzić.

Prodaja banke

U banci u Bosni i Hercegovini su, dodaje, bh. depoziti i bh. krediti. Mahmuzić kaže kako je rusko u ovoj banci bilo samo vlasništvo te kako je jučerašnjom odlukom i to otklonjeno.

"Mi ćemo dati nalog da se banka proda, imamo više zainteresovanih, čak je tu i nekoliko međunarodnih grupacija koje su spremne odmah kupiti banku i mi ćemo gledati da se banka u najskorijem roku proda i promijeni vlasnika", istakao je Mahmuzić te dodao kako od 5-6 kredibilnih ponuda ima i nekih od investitora iz Bosne i Hercegovine koji su zainteresovani za kupovinu.

Među njima je još uvijek i srbijanska AIK banka, ali se način prodaje, kaže Mahmuzić, potpuno promijenio s obzirom na to da nema više Sberbanke Europa.

"Koliko imam informaciju, pokrenut će se likvidacija u Austriji, tako da će način prodaje biti malo drugačiji, vjerovatno će to prodavati taj neki likvidacioni upravnik u Austriji koji će preuzeti upravljanje", pojasnio je.

Osvrnuo se Mahmuzić i na slučajeve u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje su banke zatvorene na određeni period, ograničeno im je poslovanje i određeni su limiti u podizanju novca, te je kazao kako se takvo nešto ne bi trebalo desiti u našoj zemlji.

"Sve zavisi od toga koliko će građani podizati novac. Ako danas 10.000 ljudi krene da traži svoje depozite, fizički je nemoguće to sve isplatiti, jer ne možemo logistički osigurati toliku količinu gotovine. Zato sam molio građane da budu strpljivi i razumni. Objektivnih problema za Sberbanku BiH više nema. Sberbanka BiH je jučerašnjom odlukom izuzeta iz svega što se dešava u Evropskoj uniji. Više ne postoji prijetnja sankcija, ne postoji prijetnja da će banka biti isključena iz SWIFT-a. Mi smo čak i iz SWIFT-a dobili potvrdu da banka ostaje u njihovom sistemu, jer više nema ruskog vlasništva. Dakle, sada je sve do nas. Međutim, ako građani krenu neopravdano tražiti svoje depozite, nemoguće će biti fizički isplatiti tu količinu depozita u poslovnicama. To je jedan vrlo zahtjevan proces, treba puno vremena da se depozit oroči, a treba vremena i da se razroči. Treba fizički iz Centralne banke osigurati dovoljnu količinu novca, a to je ogroman logistički zadatak", pojasnio je Mahmuzić.

Istakao je Mahmuzić i kako su ranije imali slične slučajeve, gdje je Agencija preuzimala upravljanje nad nekom bankom, ali kako se to ranije dešavalo iz razloga što su te banke imale strukturalnih problema unutra i problema s upravljanjem, koji su ugrozili depozite. Sberbank BiH je, kaže, apsolutno zdrava banka, "gdje su problemi mogli nastati zbog dešavanja na koja mi nemamo utjecaja". Pozvao je još jednom građane da ne paniče i ne podižu bespotrebno velike količine novca, jer je njihov novac siguran i nije ugrožen sankcijama Rusiji.

Sačuvana stabilnost bankarskog sektora

Oglasili su se danas i iz Sberbank BH te su potvrdili kako je preuzimanjem banke eliminisan rizik utjecaja ruskog vlasništva.

"Svojim odlukama agencije su sačuvale stabilnost bankarskog sektora Bosne i Hercegovine, zaštitile sve štediše, bh. privredu i radna mjesta. Zbog toga se u BiH ne mogu desiti scenariji kojima svjedočimo u nekim EU državama gdje Sberbank Europe ima podružnice. Pod kontrolom i zaštitom države, Sberbanke u BiH sada nastavljaju svoje poslovanje oslobođene direktnog negativnog utjecaja koji je zahvatio druge države gdje posluje Sberbank Europe", kazali su iz ove banke.

Istovremeno, najoštrije su osudili nepromišljene i štetne špekulacije u javnosti, koje izazivaju paniku među građanima.

"Špekulacije o 'propadanju' i neosnovani pozivi na podizanje novca sa štednih računa su neodgovorni. Upravo je država svojom intervencijom u nedjelju napravila iskorak ka stabilizaciji na tržištu i potrebno je da se racionalno sagleda aktuelna situacija. Kao nikada do sada neophodno je raspolagati ispravnim, provjerenim i tačnim informacijama. Zbog toga pozivamo sve bh. građane da prate informacije koje objavljuju regulatorna tijela, kao što su Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita BiH, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za bankarstvo RS", saopšteno je.

Iz Sberbank BH naglašavaju da posluju uobičajeno na bh. tržištu. Klijenti banke, fizičke i pravne osobe, imaju potpuni pristup svim svojim transakcijskim računima. Također, klijenti banke imaju nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu.