Funkcionerka HDZ-a
181

Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo FBiH ne može biti član stranke: Kako će onda Jelka Milićević?

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bivša dopremijerka Federacije BiH i ministrica finansija FBiH Jelka Miličević najozbiljniji je kandidat za funkciju zamjenice direktora Agencije za bankarstvo FBiH. Već neko vrijeme se govori da je ta pozicija rezervisana za ovu članicu HDZ-a.

Portal Istraga.ba je ranije pisao da je konkurs za ovu poziciju samo puka formalnost što dokazuje i prilagođavanje "posebnih uvjeta" na javnom konkursu kako bi Miličević bila najkonkurentnija.

Ukratko, svi posebni uslovi koji su bili potrebni za izbor zamjenika direktora Agencije za bankarstvo 2015. godine na konkursu za istu poziciju 2024. godine su - izbrisani.

Ipak, kako Klix.ba saznaje, Jelku Milićević bi jedna stavka mogla spriječiti da sjedne u novu fotelju i to onu zamjenice direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Riječ je o članu 22 (stav 3) Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH.

"Za direktora i zamjenika direktora Agencije može biti imenovano lice koje je državljanin Bosne i Hercegovine i koje posjeduje VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa bolonjskog sistema studiranja ekonomske struke, koje ima najmanje pet godina iskustva na rukovodećem položaju u finansijskom sektoru, koje je steklo ugled stručnjaka u oblasti finansija i povjerenih funkcija, koje nije član neke političke stranke i koje ispunjava druge uvjete u skladu sa unutrašnjim općim aktima Agencije."

Dakle, zakon jasno propisuje da direktor i zamjenik direktora Agencije ne mogu biti osobe koje su članovi neke političke stranke.

A Jelka Miličević je kao HDZ-ovka, iz te stranke imenovana za ministricu finansija Federacije BiH. Također, iz HDZ-a, je izabrana i u Parlament Federacije BiH.

I u konkursu koji je 15. marta objavljen u Službenim novinama FBiH se navodi ovaj uslov - da nije u političkoj stranci (član 22 stav 3), kao i da nije na funkciji u političkoj stranci.