Fintech gigant
12

Najveći stečaj u historiji Njemačke: Wirecard postao prva DAX kompanija koja je propala

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački fintech gigant Wirecard proglasio je u četvrtak stečaj zbog prezaduženosti jer povjeriocima duguje ogromnih 3,5 milijardi eura. Oni su ovako postali i prva kompanija iz sastava indeksa DAX koja je propala.

Prema pisanju Reutersa, dug kompanije uključuje 1,75 milijardi eura kredita od 15 banaka te 500 milijuna eura koje su posudili investitori u obveznice.

"Novac je nestao. Možemo vratiti mali dio kroz nekoliko godina, ali ćemo taj kredit u potpunosti otpisati", kazao je Reutersu jedan povjerioc iz bankarskog sektora.

Ovo je najveći stečaj u povijesti korporativne Njemačke nadmašivši propast kontejnerske kompanije P&R iz 2018. koja je dugovala 3 milijarde eura.

Wirecard je osnovan 1999. u predgrađu Münchena i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u DAX. Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura.

Sve je pokrenuo revizor Ernst & Young prošle sedmice upozorivši da ne može pronaći dokaze o depozitima od 1,9 milijardi eura. U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka kompanija nije njihov klijent.