Sada iznosi 2,9 posto
0

Inflacija u eurozoni u decembru ponovo porasla, glavni razlog ukidanje subvencija na energente

S. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inflacija u eurozoni ponovo je porasla u decembru u odnosu na prethodni mjesec, novembar, i to za pola procentnog poena te tako sada iznosi 2,9 posto. Smatra se da je glavni razlog porasta inflacije ukidanje subvencija na energente.

Očekivalo se da će hrana, alkohol i duhan nastaviti sa najvišom stopom inflacije u decembru (6,1 posto, u poređenju sa 6,9 posto u novembru), a zatim slijede usluge (4,0 posto, stabilno) u odnosu na novembar).

Međutim, smanjenje inflacije energije se smanjilo sa -11,5 posto u novembru na -6,7posto u decembru, što se smatra da je utjecalo na ukupnu inflaciju u eurozoni.

Ova vijest će vjerovatno umanjiti nade o prevremenom smanjenju kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) u 2024. godini. Kamatne stope banke ostaju nepromijenjene u odnosu na prošli oktobar na i iznose četiri posto, nakon stalnih povećanja koja su počela u julu 2022. godine.

Christine Lagarde, predsjednica ECB-a, izrazila je zabrinutost krajem prošle godine da očekuje da će inflacija ponovo porasti pošto su ukinute subvencije na cijene energije. Ona je prošlog novembra rekla da će ECB početi da snižava kamatne stope tek u "narednih nekoliko kvartala", piše Euronews.