Finansije
5

Hypo Banka i Agencija za bankarstvo: Spremni smo razgovarati o "švicarcu"

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon skoka švicarskog franka, korisnici kredita u ovoj valuti našli su se u nezavidnom položaju. Iz Hypo Banke i Agencije za bankarstvo FBiH su istakli kako žele pomoći korisnicima kredita.
Predstavnici Udruženja
Predstavnici Udruženja "Švicarac" (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Do danas se niko iz institucija Bosne i Hercegovine nije obratio ni sažaljenjem prema ljudima sa kreditima. Švicarskih franaka nigdje nije bilo u ugovorima, a finansijske institucije, Hypo banka i austrijska Nacionalna banka su vrlo dobro znale šta će se dešavati sa tom valutom", rekao je u utorak između ostalog Kemal Duraković, predsjednik "Švicarca".

S druge strane, predstavnici Hypo Banke tvrde da je problematika koju je rast CHF-a prouzročio njihovim klijentima i više nego jasna te da shvataju kako uvećane rate opterećuju njihove kućne budžete.

Banka nudila i nudi olakšice

"Kao partner klijentima, još 2010. i 2011. smo ponudili prvi set mjera, između ostalog konverziju kredita, moratorij i produženje rokova otplate. U ponudi je i tzv. 'balon otplata' na tri godine, prema kojoj se kredit otplaćivao po fiksnom kursu od 1,31 KM, a razlika se knjižila na 'balon'. Dodatno, krajem 2011. kamatne stope na stambene kredite su smanjenje za jedan posto. Tokom 2013. godine klijentima smo ponudili individualni pristup u pogledu odobrenja paketa olakšica koji podrazumijeva konverziju kredita, smanjenje kamatnih stopa te otpis jedne ili više rata odmah po odobrenju olakšice. Ovo su bile kvalitetne mjere i klijenti koji su ih realizirali sada su sigurno i više nego zadovoljni", rečeno je za Klix.ba iz Hypo Banke.

Predstavnici "Švicarca" su u utorak iznijeli stav kako upravo ove mjere nisu dovoljne za klijente i od banaka su zatražili da dužnike CHF kredita zaduže za iznos podignutog kredita u primljenoj valuti. Također, iz Udruženja je zatraženo omogućenje konverzije kredita po kursu na dan nastanka kredita. Ipak, iz Hypo Banke su poručili kako su spremni za sastanak sa udruženjima.

"Hypo Banka je, što se tiče uduženja u Federaciji BiH, na inicijative za sastanak Udruženja Franak odgovarala pozitivno. Nakon raskola unutar udruženja banka je nastavila da prati rad Udruženja Švicarski franak na čelu sa Maricom Glibić te rad Udruženja UKK Švicarac, koje vodi Kemal Duraković. Upoznati smo o stavovima udruženja, mada nismo sigurni koje od njih da se posmatra kao legitimni predstavnik, ni koje ima valjanu registraciju", rečeno je iz Banke koja je iznijela i stav o komentaru predstavnika "Švicarca" da su krediti skočili na dvije milijarde KM kada se uzme u obzir sadašnji kurs te da je sve zapravo smišljena pljačka.

"To je apsurdno. Vrijednost kredita sa valutnom klauzulom u francima, koje trenutno ima 6.101 klijent u cijeloj BiH, je 340 miliona KM po srednjem kursu CBBiH na dan 16. 01. 2015. Nakon rasta vrijednost iznosi 398 miliona KM. Stava smo da je ugovaranje valutne klauzule u BiH zakonito. Banka nema utjecaj na kretanje valuta, niti je mogla predvidjeti jačanje bilo koje valute, tako da je komentar o smišljenoj prevari i pljački također apsurdan. Ugovori o kreditu jasno navode uslove kreditiranja i otplate kredita", zaključeno je iz Hypo Banke.

I Agencija spremna na razgovore

U utorak je prozvana i Agencija za bankarstvo FBiH, a za Klix.ba je iz ove regulatorne ustanove saopšteno kako su stupili u kontakt sa Hypo Bankom.

"Sugerisali smo dužnicima Banke da, osim već postojećih opcija i modaliteta, ponude i dodatne mogućnosti otplate kredita, kako bi građanima ublažili negativne efekte rasta kursa švicarskog franka", rečeno je iz Agencije, a iz Hypo Banke su nam potvrdili kako su u stalnom kontaktu sa regulacijom.

Prekjučer, odnosno jučer, državnim i federalnim institucijama, Agenciji i Hypo Banci su se obratili predstavnici Udruženja "Švicarac" i "Franak", sa pozivom na zajednički sastanak u povodu rješavanja problema kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima.

"Mi smo spremni učestvovati na predloženom sastanku, jer je potpuno jasno da je svima u interesu rješavanje aktuelne situacije na prihvatljiv način", rečeno je iz Agencije čiji su predstavnici iznijeli i stav kako je problem u vezi sa rastom CHF-a globalne prirode.

"Prisutan je u Evropi, Evropskoj uniji, državama eurozone, kao i onim zemljama koje se nalaze izvan eurozone. Uskoro se očekuju i rezultati najavljenih sastanaka u Evropskoj centralnoj banci, te Nacionalnoj banci Švicarske, na kojima bi mogla biti ponuđena eventualna rješenja postojećeg problema", zaključeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.