Finansije
7

Grad sa najvećim brojem bogataša: Peking ima 100 milijardera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U najnovijem izvještaju Peking je prestigao New York po broju milijardera te ih sada ima 100, dok New York trenutno ima 95 super bogataša.

Još jedan kineski grad, Shanghai, koji je centar trgovine u toj zemlji nalazi se na petom mjestu po broju milijardera. Samo u protekloj godini Peking je dobio 32 novih milijardera, dok je u istom periodu New York dobio teč četvoricu, prenosi BBC.

Ukupan broj milijardera koje ima Kina je 568, u odnosu na 535 SAD-a. Međutim, među top deset milijardera i dalje dominiraju Amerikanci.

Analize pokazuju da su se kineski milijarderi uspjeli održati i sačuvati svoje bogatstvo, uprkos ekonomskom usporavanju i nestabilnosti na berzi.

Najbogatiji čovjek u Kini još uvijek je Wang Jianlin, čije se bogatstvo procjenjuje na 26 milijardi dolara, ali je još uvijek daleko u odnosu na Amerikance Billa Gatesa čije bogatstvo iznosi 80 milijardi, ili Warrena Buffetta koji ima 68 milijardi dolara. Na trećem mjestu je španski modni tajkun Amancio Ortega, koji posjeduje 64 milijarde dolara.

Prema novom izvještaju u svijetu trenutno ima 2.188 milijardera, što je novi rekord.