Finansije
0

Google će platiti 130 miliona funti poreznih dugova u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Google pristala je platiti 130 miliona funti poreznih dugovanja, nakon što su britanske vlasti provele reviziju. Ustanovljeno je da porezna dugovanja Googlea datiraju od 2005. godine.

Google je jedna od nekoliko multinacionalnih kompanija koja je optužena za utaju poreza i pored višemilionske zarade u Velikoj Britaniji. Ipak, iz te kompanije su najavili kako će u budućnosti plaćati više poreza.

"Pravila i zakoni se mijenjaju, a vlasti Velike Britanije, kao i neke druge vlade u svijetu poduzimaju određene korake u primjeni tih pravila, a mi želimo samo da plaćamo jasno utvrđeni iznos novca", kazao je Matt Brittin, šef Googlea za Evropu.

U Velikoj Britaniji je provedena opsežna analiza gdje je ustanovljeno da neke multinacionalne kompanije, koje posluju u toj zemlji, a imaju sjedište negdje drugo, duguju velike količine novca od poreza.

Jedno od najvećih tržišta Googlea je upravo Velika Britanija, gdje su od prodaje svojih usluga u 2013. godini zaradili 3,8 milijardi funti, zbog čega su platili oko 20,4 miliona funti poreza.

Kompanija Google je kritikovana zbog složenih međunarodnih poreskih struktura. Sjedište Googlea za Evropu je u Irskoj, gdje je niža stopa poreza nego u Velikoj Britaniji. Ipak, sada je dogovoreno da Google promijeni svoj računovodstveni sistem, tako da će veći dio prodajne aktivnosti biti registriran u Velikoj Britaniji, a ne u Irskoj, što je do sada bio slučaj.

Osim Googlea vlasti Velike Britanije oštro su kritikovale i kompanije Facebook, Amazon i Starbucks, zbog njihove porezne politike. Velika Britanija je veliko tržište i globalna zarada tih kompanija značajno je uvećana samo na osnovu poslovanja u toj zemlji, pa su opravdana negodovanja zbog poreskih malverzacija multinacionalnih kompanija.