Federacija BiH
107

Čavalić: Imamo jedan dan za razmatranje budžeta, tražit ćemo 20 miliona KM za onkološke pacijente

A. Ku.
Čavalić: Ne poštuje se institucija Federalnog parlamenta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Čavalić: Ne poštuje se institucija Federalnog parlamenta (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije članova Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se novinarima obratio predsjednik ovog odbora Admir Čavalić.
On je na početku obraćanja istakao da je sa dnevnog reda Odbora skinuta odluka o privremenom finansiranju za njenim razmatranjem više nema potrebe.

"Vlada FBiH je sinoć tri minute do 23 sata u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta po hitnom postupku. Ovo je jedan presedan. Prvi put u historiji FBiH parlamentarci imaju nekih 24 sata da vide tekst budžeta i da donesu amandmane i učestvuju u raspravi. Zbog toga je Odbor usvojio zaključak da ubuduće Vlada FBiH vodi računa o budžetskom kalendaru", ističe Čavalić.

Dodaje da je očekivao da će 5. novembra prošle godine Vlada FBiH dostaviti Nacrt budžeta.

"Čudno je da se parlamentarcima daje samo jedan dan da vide šta je u budžetu, uopšte se ne poštuje institucija Federalnog parlamenta i sumnjam da će bilo ko od kolega moći sastaviti neku validnu raspravu ili uputiti amandman koji ima smislenosti. Kao Odbor smo podržali da budžet ide u parlamentarnu procedure čisto da ne blokiramo", kaže Čavalić.

Naglasio je da je Odbor jednoglasno odlučio da će tražiti od Vlade FBiH da u budžet uđe 20 miliona maraka za Fond solidarnosti, a koliko je u ovoj godini potrebno za pomoć onkološkim pacijentima.

"Donijeli smo niz zaključaka u vezi Komisije za vrijednosne papire i smatramo da treba pokrenuti pitanje kriptovaluta u FBiH", rekao je Čavalić.

Odbor će od Vlade FBiH tražiti da dnevni red naredne sjednice dopuni tačkom koja se odnosi na kriptovalute, a kako bi se izmjenama propisa omogućilo legalno trgovanje kriptovalutama u FBiH.