Dugoročne posljedice
30

Bivši guverner izraelske centralne banke smanjenje kreditnog rejtinga nazvao dramatičnim

S. M.
Bivši guverner Banke Izraela Jacob Frenkel kaže da je Moody'sovo smanjenje kreditnog rejtinga Izraela dramatičan mega događaj s dugoročnim posljedicama.

U razgovoru za Kanal 12, Frenkel kaže da se takvo smanjenje "nikada nije dogodilo" i da se Izrael tokom godina "borio da poboljša rejting".

On je odbacio reakciju izraelskih zvaničnika na smanjenje rejtinga u noći s petka na subotu kao politički motivisanu i kaže da "nije bilo iznenađenje, natpis je bio na zidu, dali su nam dovoljno upozorenja, ali, kao i u drugim oblastima (života) u Izraelu, nažalost, upozorenja su zanemarena."

Ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je jučer da izvještaj o smanjenju kreditnog rejtinga Izraela predstavlja "politički manifest", tvrdeći da je odluka povezana s ratom u Gazi i da nije zasnovana na zdravim ekonomskim obrazloženjima.

"Imali smo mnogo ratova i imali smo mnogo šokova kao što je Covid-19, kreditni rejting nikada nije pao", kaže Frenkel, koji je bio guverner centralne banke od 1991. do 2000. i osvojio Nagradu za ekonomiju 2002. godine.

Dodao je da je problem što se rukovodstvo Izraela nije adekvatno pripremilo za rješavanja šoka ove vrste.

"Oni misle da je to 'samo rat'. Moramo shvatiti da je to i ekonomski događaj prvog reda. To će imati posljedice na svakog. Ne možemo ovo zanemariti. Moramo da preduzmemo korake da izgradimo povjerenje. Brend koji se zove 'Izrael' je oštećen", kazao je Frenkel.