biznis
17

EU želi da ukine naplaćivanje roaming usluga

Klix.ba
Evropska unija obećala je radikalno uzdrmati sektor telekomunikacija kako bi ojačala jedinstveno tržište telekomunikacijskih usluga i uklonila krajnje nepopularno naplaćivanje roaming usluga, za koje tvrdi da su neopravdane.

Jose Manuel Barroso, predsjednik komisije, otkrit će u srijedu planove Evropskog parlamenta. Nellie Kroes, komesar digitalne agende EU, mjesecima insistira da je neophodno da EU djeluje odmah ili će riskirati da izgubi ekonomske dobrobiti koje bi potpuno liberaliziran sektor telekomunikacija mogao da ponudi na jedinstvenom tržištu za 500 miliona ljudi.

Prošlog mjeseca, Kroes je izvjestila da su cijene poziva mobitelom u EU poput lutrije, sa velikim razlikama u 28 članica.

Poziv u Italiji košta, 6,9 euro centi, u Njemačkoj 8,8, Velikoj Britaniji 9,7, Francuskoj 12,7 dok u Španiji košta čak 13,3 euro centi.

Prosječna cijena poziva mobitelom po minuti unutar neke zemlje varira od 1,9 euro centi u Litvaniji, pa do 14,7 u Holandiji.

"Ove cijene jasno pokazuju kako 28 nacionalnih telekomunikacijskih tržišta u Evropi ne rade za dobrobit korisnika kao jedinstveno tržište“, rekla je Kroes i dodala kako je Evropa daleko od potpuno povezanog kontinenta.

Dugoočekivani paket reformi trebao bi obuhvatiti široki spektar usluga, a propise pojednostaviti za operatere. Povezanost će poboljšati bolju koordinaciju u pristupu frekvencijama, koju će kontrolisati vlade, te razviti novu generaciju 4G usluga.

4G radi pet puta brže od trenutne 3G mreže, a smatra se narednim neophodnim korakom u telekomunikacijskoj revoluciji. Istovremeno, internet bi trebao ostati potpuno otvoren sistem, u kojem operateri neće moći zabraniti ili ograničiti pristup konkurentskom sadržaju..

Ipak, glavni plan je ukidanje naplaćivanja usluga roaminga, koje bi se kroz značajne redukcije trebale potpuno ukinuti. Kompanije i dalje tvrde da su one krucijalne za ostvarivanje profita i njihove planove ulaganja. Komisija planira da usluge roaminga ukine do 2016. godine, a operatere natjera da ponude bolje usluge u ime zdrave konkurencije.

Kompanije se ohrabruju da formiraju zaveze u dijeljenju usluga, kako bi srezale troškove i povećale prihode. Ključna opcija u ukidanju roaminga je omogućavanje korisnicima da slobodno mijenjaju operatere dok su u inostranstvu. Potez bi trebao i da ohrabri korisnike da više koriste svoje mobitele dok su u inostranstvu.

Prvi korak u ukidanju roaminga bit će značajno smanjenje cijena dolaznih poziva u narednoj godini.