biznis
0

Eurostat objavio sumorne podatke o evropskim ekonomijama

FENA
Foto: AFP/ANP/File
Foto: AFP/ANP/File
Evropske ekonomije zabilježile su pad rasta u četvrtom kvartalu prošle godine, dok su neke zemlje zabilježile najgore pokazatelje u više decenija, pokazali su zvanični podaci. Ekonomski rast u eurozoni pao je za 1,5 posto u prethodnom kvartalu i za 1,2 posto godišnje, saopćila jestatistička agencija EU-a Eurostat, javio je BBC.

Rast njemačke ekonomije pao je za 2,1 posto u poređenju s prethodnikm kvartalom, što predstavlja najteži ekonomski pad od 1990.

Francuski ekonomski rast pao je za 1,2 posto, pokazuju početni podaci, dok je u Italiji zabilježen pad od 1,8 posto, najveći od 1980.

Podaci o ekonomskom padu dovode do pritiska na Evropsku centralnu banku da smanji kamatnu stopu.

U cjelokupnoj 2008. ekonomija u 15 zemalja koje koriste euro porasla je za 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćio je Eurostat. Slovnija se pridružila eurozoni u januaru 2009. šireći klub na 16 članica.

Holandski ekonomski rast pao je za 0,9 posto u posljednjem kvartalu prošle godine, dok je austrijska ekonomija pala za 0,2 posto, što predstavlja prvi pad ekonomskog rasta u toj zemlji u skoro osam godina. Portugalska ekonomija pala je za dva posto u ranijem kvartalu i za 2,1 posto u prethodnoj godini.

"Ovo su veliki padovi u Evropi, u nekim slučajevima najveći u kolektivnom pamćenju", izjavio je Ken Wattret, ekonomist u BNP Paribas.

Kompanije su prekinule s ulaganjima, izvoz je opao, dok globalna recesija uzima maha.

Evropske kompanije pogođene krizom uključuju Air-France KLM, koji je u petak prijavio operativni gubitak za treći kvartal, i Michelin, čiji je završni profit u prošloj godini pao dok je kriza globalne autoindustrije uzela danak kod francuskog proizvođača guma.

Ekonomski pad najdramitičniji je u Njemačkoj, koja je zabilježila najveće gubitke od ujedinjenja 1990.

Pad od 2,1 posto treći je uzastopni kvartalni pad u najvećoj evropskoj ekonomiji, sudeći po prvim podacima iz Saveznog ureda za statistiku, teži od 1,8 posto koliko su prognozirali analitičari.

Mnogi su sada pesmistični u pogledu ekonomske perspektive za 2009.

"Ovo pokazuje da su stvari naglo krenule nizbrdo na kraju godine. Vjerovano ćemo nastaviti s padom u prvom i drugom kvartalu", izjavio je Juergen Michels, ekonomist Citigroupa.

"Ove cifre pokazuju da smo u veoma ozbiljnoj recesiji - najtežoj od Drugog svjetskog rata. Nije iznenađujuće da su izvoz i ulaganja u padu", izjavio je Dirk Schumacher iz Goldman Sachsa, dodajući da rast ulaganja nije dobar za prvi kvartal.

"Situacija teško da može biti gora", izjavio je Carsten Brzeski iz ING Financial Markets.

"Njemačka industrijska proizvodnja ostala je bez daha, što je ostavilo kompanije da rade uprazno. Potražnja iz drugih zemalja pala je u prošlim mjesecima", kazao je.

Prošlog je mjeseca njemačka vlada prognozirla da će ekonomski pad u ovoj godini iznositi 2,25 posto.

Pad u francuskoj ekonomiji neznatno je veći od 1,1 posto koliko su analitičari prognozoirali.

Francuska ekonomija neznatno je porasla u trećem kvartalu za 0,1 posto, što znači da Francuska zvanično nije ušla u recesiju - koja se definira kao drugi uzastopni kvartalni pad.

"Mnogi kažu da su pred nama teška vremena. Prvi kvartal će biti težak. Imat ćemo tešku godinu", izjavila je fancuska ministrica ekonomije Christine Lagarde.

Objavljeni podaci su dodatni pritisak na Evropsku centralnu banku da smanji kamatnu stopu. Banka je smanjila kamatnu stopu na dva posto u januaru, najnižu u njenoj desetogodišnjoj historiji, i zadržala je nepromijenjenom tokom februara. Naredna odluka o kamatnoj stopi očekuje se 5. mata.