biznis
0

EU planira da otpusti pet posto zaposlenih

FENA
Evropska komisija će, u skladu sa mjerama štednje preduzetim u državama članicama Evropske unije, predložiti smanjenje broja zaposlenih u evropskim institucijama za pet posto, ali to, možda, nacionalnim vladama neće biti dovoljno.

Jedan visoki evropski zvaničnik rekao je da će Komisija predložiti smanjenje 29. ili 30. juna u okviru svog plana za idući sedmogodišnji budžet za period od 2014. do 2020, piše danas "Euobserver".

"Komisija ima za cilj da administrativni budžet uopće ne povećava. Sa sadašnjim rastom plata vezanim za napredovanje u službi, to znači smanjenje broja ljudi. Ukoliko bi Komisija predložila smanjenje plata, suočili bi se sa štrajkom sindikata", rekao je taj zvaničnik ovom briselskom listu.

"Govori se o smanjenju od pet posto. Ali, možete da pretpostavite da će države članice tražiti 10 posto ili više. Ukoliko bi išli na 10 posto, to bi nanijelo štetu funkcioniranju osnovnih institucija i prije bi krenuli ka gašenju perifernih institucija", dodao je on.

Liberalna poslanička grupa u evropskom parlamentu u januaru je Komitet regiona i Evropski ekonomski i socijalni komitet nazvala "viškom".

Glasnogovornik Komisije za administrativna pitanja Antonio Gravili odbio je da komentira ove navode, rekavši da će "sve što se tiče višegodišnjeg finansijskog okvira biti razmatrano na sastanku Komisije iduće nedjelje" i dodao da do tada "sve predstavlja čiste špekulacije".

Jedan izvor iz Evropskog parlamenta rekao je da su određena odjeljenja već obaviještena o predstojećim mjerama.

"Ukoliko su mudri, gubitak posla pogodit će one koji su već blizu penzije ili na dugom bolovanju i mogli bi biti bezbolno penzionirani", naveo je on.

"Tako nešto je već urađeno pred proširenje iz 2004. kako bi se izbjegla eksplozija u broju zaposlenih", dodao je on.

Visoki evropski zvaničnik rekao je da, s obzirom na to da oko 50.000 evropskih funkcionera radi za svih 27 država članica, a da u državama radi oko 50 miliona državnih službenika, ovakva mjera će prije biti akt solidarnosti, nego stvarna ušteda.

Ove godine EU je na svoje zaposlene potrošila ukupno 2,27 milijardi eura, a u narednoj godini planirani su troškovi u iznosu od 2,31 milijarde eura.