stigle prve ponude
0

EU formirala platformu za kupovnu gasa kako bi snizila cijene

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Formirana je platforma Evropske unije za zajedničku kupovinu gasa u nastojanju da se snize cijene gasa i osigura stabilno snabdijevanje.

Nekoliko kompanija je već dalo ponude, rekao je zvaničnik EU, samo dva sata nakon što je platforma, poznata kao AggregateEU, lansirana. Očekuje se da će prve isporuke biti obavljene krajem juna ili početkom jula.

Dobrovoljni plan dogovoren je od strane država članica sredinom decembra kao dio niza hitnih mjera za borbu protiv energetske krize uzrokovane, dijelom, ruskom invazijom na Ukrajinu i kasnijom odlukom da prekine isporuku plina EU.

Platforma ima za cilj da iskoristi kupovnu moć bloka kod međunarodnih dobavljača omogućavajući energetskim kompanijama u zemljama učesnicama da podnesu svoja očekivanja potražnje za tečnim prirodnim gasom (LNG) i gasom iz gasovoda za narednu godinu sa tenderskim rundama koje se održavaju na mesečnoj bazi kako bi se udovoljilo toj potražnji.

Od zemalja EU se traži da udruže najmanje 15 posto svojih obaveza skladištenja. To je oko 13,5 milijardi kubnih metara za godinu koje će se morati kupiti preko platforme.

Odluka Rusije da smanji isporuke gasa u EU rekordno je podigla cijene.

Do sada se registrovalo 76 kompanija i na kupovnoj i na prodajnoj strani. Kupci mogu biti u 27 država članica EU, kao iu zemljama Energetske zajednice koja uključuje i Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i zemlje zapadnog Balkana, dok je jedini kriterij za prodavce da oni ne smiju biti u vlasništvu ili pod djelimičnom kontrolom ruski entitet.

Zvaničnik Evropske komisije, koja finansira platformu, rekao je da očekuju da će interes za usluge rasti u narednim mjesecima jer će neke kompanije čekati da vide kako će se održati nekoliko prvih rundi tendera prije nego se odluče da učestvuju.