Napravljena lista prijedloga
0

Ekonomisti predstavili najjeftinije načine za spašavanje svijeta

Klix.ba
Zagađenje zraka u Kini
Zagađenje zraka u Kini
Vodeći svjetski ekonomisti su napravili listu najboljih i najekonomičnijih načina investiranja koji bi riješili mnoge od svjetskih problema i pozvali su na promjenu prioriteta.

"'Možda ne zvuči primamljivo, ali rješavanje problema dijareje, crva i pothranjenosti će za siromašne na svijetu učiniti više dobra nego neki drugi grandiozniji projekti", rekao je Bjoern Lomborg, ekonomist iz Kopenhagena.

Vodeći svjetski ekonomisti, uključujući i četiri dobitnika Nobelove nagrade, su napravili listu prijedloga za koje vjeruju da bi imali najveći efekt i koji bi bili najekonomičniji, piše France Presse.

Lomborg vjeruje kako je lista potrebna iz razloga što većina zakonodavaca i humanitarnih organizacija često dopuštaju iracionalnim emocijama diktiranje potrošnje novca namijenjenog za borbu protiv siromaštva, zaštitu biodiverziteta ili u slučaju prirodnih katastrofa.

Ekonomisti su predložili velika ulaganja u agrikulturna istraživanja i razvoj kako bi proizvodnja hrane bila što efikasnija, što bi sa sobom donijelo smanjenje gladi u svijetu, a samim tim bi se zaštitio i biodiverzitet, jer se šume ne bi morale uništavati i pretvarati u obradive površine.

Lomborg se također osvrnuo i na borbu protiv globalnog zagrijavanja.

''Postoje pametniji načini borbe protiv zatopljenja osim smanjenja emisije karbon-dioksida. Na primjer, možemo ulagati u razvoj zelene energije ili geoinžinjeringa. Bit je u tome da se fokusiramo na stvari koje stvarno funkcionišu, a ne na ono zbog čega se osjećamo dobro. Došlo je takvo vrijeme u kojem stvarno moramo pronaći najbolji mogući način za trošenje novca'', rekao je Lomborg.

Pothranjenost je prvi na listi problema za koji eksperti planiraju izdvojiti tri milijarde dolara godišnje.