Heroj iz Birminghama
139

Velika Britanija: Pogledajte kako je muškarac spasio ženu i dijete iz automobila koji tone

A. L.
Herojski par spasio je nasukanu trogodišnju djevojčicu i njenu majku dok je njihov automobil potonuo u nabujalu rijeku usred oluje Henk u Birminghamu.

Liam Stych i njegova partnerka Tia Draper bili su u šetnji Hall Greenom u Birminghamu, kada su vidjeli kako Fiat Punto tone u bujici.

Brzo razmišljajući Stynch, inžinjer za radove na putu, popeo se na most i izvukao dijete iz vozila.

Predao je dijete svojoj partnerici, koja je u petom mjesecu trudnoće, prije nego što je spasio majku i pričvrstio auto na most kako bi spriječio da ono potone.

"Struja je odnijela auto koje je udarilo u most. U tom trenutku je žena iz automobila rekla: 'Imam dijete u autu'. Popeo sam se na taj most i izvadio bebu. Auto se tada kretao na svaki njen pokret. Otišao sam do svog kombija i uzeo remen za zatezanje, pričvrstio auto za most i u tom procesu izvukao ženu u isto vrijeme", rekao je.

Stih je u razgovoru za BBC sebe opisao kao ljudsko biće sa dobrim instinktima, ali je insistirao da nije heroj.

Oluja Henk, osma u sezoni oluja 2023-24, pogodila je Veliku Britaniju u utorak, donoseći vjetar brzinom od 94 milja na sat i jaku kišu.

Tokom oluje, muškarac u svojim 50-im godinama je poginuo kada je drvo palo na njegov automobil u Gloucestershireu.

Nekoliko glavnih puteva zatvoreno je zbog poplava, neke željezničke linije su blokirane palim drvećem, a stotine upozorenja o poplavama izdato je širom Engleske, Škotske i Velsa.

Kasnije ove sedmice očekuje se još lošijeg vremena, a izdato je žuto vremensko upozorenje za kišu koja će zahvatiti cijeli jug Engleske od podneva u četvrtak do 3 sata ujutro u petak ujutro.