Nihad Imamović
0

"Ekonomija nema vremena za čekanje"

Sarajevo-x.com
Poduzetnici iz Bosne i Hercegovine žele poslovati sa Evropskom unijom, ali na tom putu se nalazi mnogo prepreka. Od političara očekujemo prije svega razumijevanje, a njihove aktivnosti će pokazati odgovornost prema široj zajednici. Ovo je istakao predsjednika Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine i predsjednika Uprave ASA Holdinga Nihad Imamović na 2. Konferenciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Vrijeme je za Evropu", koja je okupila predstavnike vlasti na svim nivoima, diplomatskog kora akreditovanog u BiH, poslovne zajednice i nevladinog sektora.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina se definitivno odredila prema svojoj perspektivi i krenula u evropsku budućnost. Imamović se osvrnuo na kontinuirane poruke iz Brisela da su "vrata EU otvorena" i da "odgovornost leži na domaćim političarima".

"Preuzimajući odgovornost", Asocijacija poslodavaca BiH poslovna zajednica aktivno radi sa evropskim kolegama u kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta za investicije, te je naišla na "otvorena vrata" Businesseurope, organizacije koje okuplja udruženja poslodavaca iz Evropske unije.

Imamović je istakao da se Bosna i Hercegovina treba pripremiti za sve ekonomske promjene koje nosi članstvu u Evropskoj uniji, ali da će to biit dug i težak proces jer do sada nisu iskorištene prednosti ni Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

"Promjene se ne dešavaju na papiru, već u glavama i srcima ljudi. Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u Evropskoj uniji ne znači mnogo, ako njeni građani nisu Evropljani", kazao je Imamović.