biznis
5

Direktor Autoputeva RS očekuje završne pregovore za autoput Glamočani - Mliništa

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić rekao je Srni da do proljeća očekuje završne pregovore sa Kineskom bankom o uslovima kreditnog sporazuma u vezi sa izgradnjom autoputa Banja Luka - Mliništa, odnosno prve dionice, od Glamočana do puta AVNOJ-a u Mrkonjić Gradu.

"Predračunska vrijednost dionice puta od Glamočana do Mrkonjić Grada, koja je duga 63 kilometra, iznosi 620.000.000 eura. Nakon završetka pregovora uslijedit će eksproprijacija zemljišta, a paralelno s tim bit će završena i priprema dokumentacije za izvođenje radova", istakao je Topić.

On je naveo da je za dionicu od Glamočana do Mliništa zainteresovana kineska komapnija Sinohydro Corporation Limited, sa kojom su usaglašeni svi detalji.

"Pregovori sa kineskim partnerima započeli su 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja će predstavljati nastavak evropskog koridora E 661 Gradiška - Banja Luka, i to u pravcu juga", napomenuo je Topić.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da trasa autoputa vodi od čvora Glamočani, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći, i prema granici sa Federacijom BiH.

"Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske. Ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu dionicu na pravcu od Glamočana do puta AVNOJ", objasnio je Topić.

On je podsjetio da Autoputevi u ovoj godini planiraju i aktivnosti u vezi sa auto-putem Banja Luka - Prijedor - Bosanski Novi, za koji je zainteresovana kineska državna kompanija China Shandong International Economic and Technical Corporation, sa kojom je prije nekoliko dana i Vlada Republike Srpske potpisala memorandum o saradnji.

"Mi smo s tom kompanijom dogovorili izradu studijske dokumentacije za ovaj autoput. Projektna dokumentacija bi se radila za čitav potez od Banje Luke do Bosanskog Novog, obuhvatajući čak i brzi put od Prijedora do Bosanske Dubice i Donje Gradine, odnosno do granice sa Hrvatskom", rekao je Topić.

Topić je dodao da je u planu izrada planske i studijske dokumentacije za cijelu dionicu, ali da se u ovom trenutku govori samo o izgradnji prve dionice, od Banje Luke do Prijedora.

On je napomenuo da je poslije novogodišnjih praznika ponovo aktivirano gradilište na autoputu Banja Luka - Doboj, te da bi dionica od Doboja do Prnjavora trebalo da bude otvorena tokom ljeta.