biznis
0

Deset godina uspješnog poslovanja društva HIFA-OIL

Sarajevo-x.com
Danas se navršava deset godina uspješnog poslovanja HIFA-OIL koja je, zahvaljujući jasnoj i realiziranoj poslovnoj viziji prepoznatljiva kao najznačajniji domaći distributer naftnih derivata i, ujedno, pojedinačni lider u distribuciji naftnih derivata u Bosni i Hercegovini uopće.

Privredno društvo HIFA-OIL d.o.o Tešanj osnovano je 01.02.2002. godine. Osnivač i vlasnik društva, ujedno i direktor je Izudin Ahmetlić koji je do prošle godine bio i Predsjednik asocijacije prometnika naftnih derivata Federacije BiH, a danas je njen potpredsjednik.

HIFA-OIL je tokom svih 10 godina poslovala isključivo uvažavajući zakonske norme i bez ijednog izuzetka. S obzirom da je ovaj posao bio jedno vrijeme područje nelegalne trgovine, zapravo sve do inauguracije PDV-a, želimo istaknuti da niti jedna od 56.009 cisterni koje su distribuirane u režiji HIFA-OIL d.o.o Tešanj zaključno s krajem 2011. godine nije prodata mimo legalne procedure. U prilog tome su svi zapisnici poreskih organa, a u posljednje vrijeme Uprave za indirektno oporezivanje, a konkretan rezultat legalnog rada je uplaćenih 794,4 miliona KM u budžet države.

Dakle, HIFA-OIL je sve ove godine sudjelovala u reguliranju tržišta naftnih derivata.

HIFA-OIL je u periodu 2002.-2012. godine najveću pažnju posvetila kvalitetu naftnih derivata koje distribuira do krajnjih korisnika. Isključivo derivati najveće kvalitete su mogli biti predmet distribucije tako da svi naši poslovni partneri znaju da je kvalitet naftnih derivata koje u svoje kanale distribucije uključi HIFA-OIL neupitan.

Sve do 2009. godine uobičajeno je bilo da se u BiH uvoze naftni derivati. HIFA-OIL je prepoznala momenat i sredinom 2009. godine okrenula novu stranicu – izvoz, prije svega, bitumena na treća tržišta. Danas je HIFA-OIL jedan od najznačajnijih

distributera bitumena u Albaniji i Kosovu, a veoma značajan distributer u Makedoniji, Crnoj Gori te dijelom Bugarskoj i Hrvatskoj. Ukupno je u proteklih tri godine izvezeno 117 hiljada tona uglavnom bitumena što je podatak koji zaslužuje pažnju.

Veoma je teško precizno postaviti ciljeve, pogotovo na dugoročnim osnovama, u branši u kojoj se nalazimo. Ovo je možda najturbulentnije tržište u BiH, i svaka ambicija koja je zasnovana na višegodišnjem pozicioniranju, nalikuje više imaginaciji i lijepim željama.