biznis
0

Delegacija MMF-a razgovarala s guvernerom CBBiH

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić, s viceguvernerima, razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio šef Misije za BiH Costas Christou.

U razgovoru o makroekonomskoj situaciji u BiH, iskazana je zabrinutost zbog povećanja inflacije u BiH i nastavka povećanja deficita tekućeg računa, te ukazano na i dalje visoku stopu nezaposlenosti i zastoj u strukturalnim reformama.

Guverner CBBiH je naglasio da je rješenje u borbi s inflacijom u realnom i fiskalnom sektoru, te da CBBiH ostaje čvrsta u opredjeljenju da monetarnim instrumentima neće vršiti bilo kakvu relaksaciju inflatornog pritiska. I pitanje trgovinskog deficita treba rješavati substitucijom, odnosno smanjenjem uvoza proizvoda koje BiH već proizvodi, povećanjem vlastite proizvodnje i podsticanjem izvoza.

Delegacija MMF-a informisana je i o usporenom kreditnom rastu u BiH čemu je, dijelom, doprinijela i odluka CBBiH o povećanju obavezne rezerve komercijalnim bankama sa 15 posto na 18 posto. Zajednička je ocjena da je uloga Fiskalnog vijeća BiH od izuzetnog značaja za fiskalnu politiku u BiH koja, kako je rečeno, mora ostvariti jaču vezu sa monetarnom politikom.

Predstavnici MMF-a iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa CBBiH i želju da ona i u budućnosti bude jednako uspješna, saopćeno je danas iz Služba za odnose s javnošću CBBiH.