Slovenski političar
6

Danilo Turk: Dobro je što bh. ekonomija postaje sve nezavisnija od politike

Piše: Er. M.
Danilo Turk (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danilo Turk (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bivši predsjednik Republike Slovenije Danilo Turk rekao je na današnjem SBF-u kako Evropska unija ranije nije razumjela da put naprijed ide malim koracima, ali da sada to razumije te je dodao kako je dobro što bh. ekonomija postaje sve nezavisnija od politike, kao što je danas poručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Turk je kazao da je centralna tema današnjeg SBF-a povezanost, ističući kako je povezanost veoma važna za zemlje regije. Dodao je da kada je riječ o geopolitici tu ne može biti rješenje u konfrontaciji, već u saradnji, jačanju odnosa i osiguravanju bolje budućnosti za narode.

On je istakao da svi trebamo cijeniti koncept povezanosti i da se niko ne treba ograničiti na povezanost zemalja Jugoistočne Evrope, već da treba biti svjestan važnosti EU, Turske, Azije i drugih regija.

Turk je rekao da EU razumije danas, a nije razumjela prije da put naprijed ide malim koracima, reformskim procesima i odgađanjem političkih pitanja. Istakao je da smo do sada bili žrtve političkih pitanja.

Dodao je da kada je riječ o upravljanju vodama, BiH ima ogroman potencijal poručujući da se mora napraviti prostor ljudima koji će ponijeti razvoj BiH na bazi ekonomskih prednosti koje pruža vrijeme.

Podsjećamo, ovogodišnji SBF objelodanit će niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora. Očekuje se učešće velikog broja uglednih investitora i gostiju među kojima će biti čelni čovjek jedne od najvećih svjetskih aviokompanija Emirates Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Najveća investitorska konferencija SBF 2017 u fokusu ima i regionalno povezivanje pa će jedan od najvažnijih panela biti posvećen saradnji država regiona i mogućnosti zajedničnog nastupanja pred međunarodnim investitorima.