Novosti iz Tuzlanske pivare
0

FOTO / Crno pivo na tržištu nakon 41 godine

Piše: D. Brkić
Nakon 41 godine pauze Tuzlanska pivara počela je sa proizvodnjom crnog piva.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Proizvod, koji je na zadovoljstvo mnogih vraćen na tržište, odlikuje se tradicionalnom recepturom, a za njegovu proizvodnju koriste se potpuno prirodne i bez konzervansa birane sirovine hmelja, te tri vrste sladnog ječma, koje crnom pivu daju karakterističnu boju i okus.

Kako je kazao direktor Pivare Tuzla Adnan Imerović, dio sirovina se nabavlja u Njemačkoj, dok su prostali repromaterijali od najkvalitetnijih sirovina.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Prije nego smo počeli sa ponovnom proizvodnjom Premim crnog piva, sarađivali smo sa jednom pivarom iz Londona. Stoga slobodno mogu reći kako punimo evropski proizvod, visoke kvalitete. Na ovom poslu smo radili 4,5 mjeseca, a sudeći po prvim reakcijama uspješno smo ga priveli kraju", istakao je direktor Imerović.

Crno pivo je poznato po tome da ga konzumiraju istinski zaljubljenici u pivo, kojima je potrebna dnevna konzumacija najboljeg što se može dobiti. Premium crno pivo se ubraja u specijalno lager pivo i odlikuje se jedinstvenim slatkastim okusom i jačom gorčinom sa udjelom alkohola od 4,7 posto.

Ono što je zanimljivo jeste da se crno pivo, za razliku od svijetlih, najčešće konzumiralo tokom zimskih perioda, dok mu je danas konzumacija jednako velika i za vrijeme ljetnih vrućina, posebno ako se koristi u raznim miksevima.