biznis
0

Coca-Cola ulaže dvije milijarde dolara u Kinu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića američka kompanija Coca-Cola saopćila je u petak da namjerava u kinesko tržište uložiti dvije milijarde dolara u iduće tri godine.

Investicije će biti usmjerene u izgradnju novih tvornica, razvoj infrastrukture, prodaju i marketing na kineskom tržištu, kao i u unapređenje istraživačke djelatnosti, prenio je Reuters.

"Kompanija Coca-Cola se ponosi činjenicom da je dugoročni partner Kine, stepenom povjerenja i udjelom na tržištu najmnogoljudnije zemlje svijeta", izjavio je izvršni direktor kompanije Muhtar Kent.

U Shangaiju je Coca-Cola u petak otvorila svoj najveći azijski tehnološki centar, vrijedan 90 miliona dolara.

Američki proizvođač u svijetu popularnog bezalkoholnog pića osim toga namjerava da za 2,4 milijarde dolara kupi najvećega kineskog proizvođača sokova Huiyuan Juice Group ako bude prihvaćena ponuda od 12,2 hongkongških dolara za akciju.

Vrijednost akcija Huiyuana u petak je bila 25 posto niža od ove ponude, ali je kineska kompanija saopćila da, koliko je njoj poznato, Coca-Cola nije mijenjala stav.

Ostvari li se ova kupoprodajna transakcija, koju mora odobriti kineska vlada, bit će to najskuplja prodaja jedne kineske kompanije stranom investitoru.