Bosanski Brod
0

Brodska rafinerija ispunjava obaveze o kontroli goriva

FENA
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ispunjava sve obaveze koje se odnose na rekonstrukciju proizvodnih pogona i kvalitet proizvoda definisanih Odlukom o kontroli kvaliteta tečnih naftnih derivata, koju je Vijeće ministara BiH usvojio na sjednici održanoj u Banjoj Luci, 6. novembra 2008. godine, saopćilo je danas Ministarstvo industrije, energetije i rudarstva RS-a.

Sve obaveze ruskog kupca, kompanije "Zarubežnjeft", kako se dodaje, jasno i precizno su definirane privatizacionim ugovorom i one se, do sada, realizuju predviđenom dinamikom.

"Jedan od osnovnih prioriteta je osposobljavanje proizvodnih kapaciteta i njihova rekonstrukcija, koja će omogućiti proizvodnju derivata po evropskim standardima i njihov plasman na tržište EU", ističe se u saopćenju resornog ministarstva.

Prema najavama iz brodske Rafinerije nafte, rekonstrukcija dijela nove linije kojom će se omogući proizvodnja dizela po BAS standardu, koji je u skladu s EU standardima, bit će završena krajem marta ove godine, dok će do kraja juna 2010. godine Rafinerija nafte imati kompletnu paletu proizvoda po evropskim standardima.

Oznaka "ne odgovara evropskim standardima" na benziskim pumpama za "dizel D2" brodske Rafinerije je definisana u Odluci i distributeri u RS-u imaju propisanu oznaku za ovaj dizel.

Pokretanje Rafinerije nafte Bosanski Brod je značajno uticalo, kako se navodi u saopćenju, na amortizovanje udara na tržištu prouzrokovanog prekidom snabdijevanja gasom BiH, jer su svi potrošači koji su kao alternativni izvor mogli da koriste mazut, imaju siguran izvor snabdijavanja iz kapaciteta brodske Rafinerije nafte.