Počela kampanja u BiH
0

Brendiranjem do očuvanja radnih mjesta

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sindikat trgovine Bosne i Hercegovine danas je započeo kampanju 'Brendiranjem do očuvanja radnih mjesta u trgovini', kojom će biti obuhvaćeno 17 trgovina u našoj zemlji.

Kampanjom se želi utjecati na svijest građana da odgovorno kupuju i novac troše u trgovinama koje brinu za svoje radnike.

"Na trgovine bit će postavljenje naljepnice koje će signalizirati građanima da su to radnje gdje su radnička prava zaštićena. Ovim želimo potaknuti građane da kupovinom u tim radnjama zaštite radna mjesta i doprinesu borbi protiv nelojalne konkurencije", kazala je za naš portal Azra Šehbajraktarević, predsjednica Sindikata trgovine BiH.

Cilj ove akcije je pomoći radnicima da što bezbolnije prebrode krizu, te skrenuti pažnju građanima da svoj novac pametno i odgovorno troše. Također, Sindikat na ovaj način želi doprinijeti produženju ugovora radnika zaposlenih na određeno vrijeme, trenutno najranjivije kategorije radnika u BiH.

"Postavljanjem naljepnica na radnje mi garantujemo da u tim trgovinama postoji razvijen socijalni dijalog između radnika i poslodavca, da se poštuje kolektivni ugovor, da radnici mogu slobodno izraziti svoje mišljenje, za razliku od mnogih zaposlenih u trgovini koji nerijetko rade na crno i nemaju nikakava prava", istakla je Šehbajraktarević.