Sarajevo
0

Bosnalijek obilježio 58 godina rada

FENA
Protekla godina je za farmaceutsku kompaniju "Bosnalijek" d.d. bila najuspješnija u posljednjem desetljeću, istaknuto je na danas održanoj konferenciji za novinare upriličenoj u povodu obilježavanja 58 godina rada i djelovanja ove kompanije.

Bosnalijek je u 2008. ostvario neto prihod od prodaje u iznosu od 109 miliona maraka, sa učešćem izvoza od 34 posto. Ukupan prihod od prodaje veći je za 23 posto u odnosu na 2007.

Direktor kompanije Edin Arslanagić istakao je da je ostvaren strateški cilj: nastavak trenda rasta izvoza i njegovog učešća u ukupnom prihodu od prodaje.

"Tokom 2008., Bosnalijek je lansirao 10 novih proizvoda u 13 različitih formi i jediničnih doza te uspješno okončao 44 nova registracijska postupka za 31 proizvod u devet zemalja svijeta. Zadržali smo vodeću poziciju na tržištu BiH i ostvarili rast na gotovo svim izvoznim tržištima. Naša dugoročna strategija usmjerena ka međunarodnom poslovanju rezultirala je visokim rastom izvoza, koji je u posljednjih pet godina uvećan pet puta, s ostvarenom prosječnom godišnjom stopom rasta od 50 posto", kazao je Arslanagić.

Predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka prof.dr. Veljko Trivun najavio je pokretanje novih proizvodnih linija što će za sobom povući i otvaranje 80 novih radnih mjesta.

"Za ovu namjenu već je osigurano 35 miliona KM od čega će čak trećina biti izdvojena iz vlastitih prihoda. Bosnalijek će i dalje intenzivno raditi na povećanju izvoza", kazao je Trivun.

Bosnalijek danas izvozi u preko 20 zemalja svijeta. Najveća izvozna regija za Bosnalijekove proizvode, u protekloj godini, je bila regija Istočna Evropa i bivši Sovjetski savez, dok je najveće izvozno tržište bila Rusija.

Najbrže rastuće tržište bilo je tržište Libije, na kojem je pored uspješne ugovorne proizvodnje sa lokalnom farmaceutskom kompanijom Al Maya, Bosnalijek ostvario i kvalitetnu saradnju s libijskim Centrom za kontrolu lijekova.

U jesen prošle godine započela je realizacija ugovora potpisanog sa Centrom o edukaciji u nadogradnji sistema kontrole kvaliteta.

Bosnalijek je usvojio i poslovni plan za 2009., u okviru kojeg predviđa blagi rast na tržištu BiH od 3 posto te veći obim prodaje na inostranim tržištima.

Planirano je i povećanje ukupnog prihoda od prodaje za 12 posto u odnosu na 2008. u kojem će izvoz učestvovati s 40 posto.

U 2009., planirano je i lansiranje na tržište sedam novih proizvoda u 11 različitih formi, među kojima i po prvi put jedno medicinsko sredstvo namjenjeno otklanjanju dermatoloških problema.

Najavljen je i ulazak u sasvim nova farmakološka područja kao što su kapi za oči i područje erektilne disfunkcije.

Bosnalijeku će za širenje proizvodnih kapaciteta i unapređenje kvaliteta u skladu sa zahtjevima dinamične farmaceutske regulative biti potrebna značajna nova ulaganja. S obzirom da kompanija nema velika zaduženja, očekuje da će imati podršku banaka za realizaciju investicionih projekata, a u slučaju povoljnije situacije na berzi nije isključena mogućnost emisije novih dionica, rečeno je na konferenciji za novinare.