biznis
1

Bombardier predstavio novi mlažnjak C serije, isporuka već 2014.

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi Bombardierov mlažnjak srednjeg dometa CS100 u ponedjeljak se vinuo u visine označivši ulazak kanadskog proizvođača aviona u oblast kojom dominiraju Airbus i Boeing.

Stotine uposlenika i gostiju prisustvovalo je svečanoj ceremoniji polijetanja aviona sa aerodroma Mirabel u Montrealu.

"Ovo je najveći avion osmišljen i proizveden u Kanadi", rekao je inžinjer Stephane Poitras za agenciju AFP. "Danas svjedočimo historijskom događaju".

Bombardier će se prvi put uključiti u direktnu borbu sa aviokompanijama poput Airbusa i Boeinga, a ovaj potez Poitras je opisao kao "ogroman skok" za kompaniju.

Već je naručeno 177 ovih mlažnjaka koji troše 20 posto manje goriva od konkurencije, a isporuka bi trebala početi već krajem 2014. godine. Podsjetimo, njihova promocija je od 2012. godine više puta prolongirana.

Foto: AFP
Foto: AFP

Izvršni direktor firme Pierre Beaudoin je izjavio kako se nada da će se do kraja septembra broj naručenih aviona popeti na 300.

Bombardier je u izradu nove letjelice potrošio 3,5 milijarde dolara i 10 godina. Uz model CS100 tu je i malo veći CS300, sa 160 putničkih sjedišta, koji bi se trebao pojaviti početkom 2014.

Mlažnjaci C serije će postati konkurenti modelima Boeing 737, Airbus A318 i A319, te Embraer 195. Već su ih naručile aviokompanije Korean Air, Gulf Air, Air Baltic i Atlas Jet.