Dun & Bradstreet
0

BiH zemlja s vrlo visokim rizikom poslovanja

FENA
U izdanju Dun & Bradstreetove mjesečne publikacije International Risk and Payment Review za tekući mjesec, najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet snizila je rejting Bosne i Hercegovine sa DB5c na DB6a, što je svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom poslovanja.

Osim u BIH rejting se snizio i Kubi, a povisio se Turskoj. U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede je Mađarska i Hrvatska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB5a).

Prema D&Bjevim podacima, 20,3 posto plaćanja bh. preduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova. Zatim, 74 posto plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 9,8 posto plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka.

D&B preporučuje da se u poslovanju s B&H kompanijama koristi minimalno potvrđeni akreditiv jer je kultura plaćanja u BiH na vrlo niskom nivou te se poslovi osiguravaju akreditivima ili se novac uplaćuje unaprijed.

Kao glavni razlog sniženja rejtinga, ističe se opća nesigurnost i politička nestabilnost koja nema svijetlu perspektivu za budućnost, navodi analitičar D&B-a Darren Middleditch.

Predstavnici etičkih skupina Srba, Hrvata i Bošnjaka odbili su potpisati konstitucionalne amandmane koji bi olakšali zatvaranje ureda viskokog predstavnika te predali vlast njima.

Za Bosance i Hrvate prijedlozi nisu bili dovoljni da bi ojačali državne institucije, a s druge strane Milorad Dodik ne želi prihvatiti nijednu odluku kojom bi umanjio snagu Republike Srpske. Dodik je u više navrata pozivao na referendum o otcjepljenju RS-a, što pokazuje da su Srbi sve odlučniji u svojoj namjeri da se RS otcijepi od Federacije.

D&B navodi da svaka strana tumači Dejtonski sporazum na način na koji njoj odgovara što dodatno komplicira situaciju i uvodi nesigurnost u državu.

Zbog svih tih političkih nesuglasica D&B je snizio rejting BiH s DB5c (visoka rizičnost obavljanja posla) na DB6a (vrlo visoka rizičnost obavljanja posla).

Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svijetu, postoji već 170 godina. Bonitetne ocjene su zapravo nastale u D&B-u. Njihove ocjene omogućuju brzo i efikasno smanjenje kreditnih rizika a dostupne su svima u cijelom svijetu putem Interneta.

Bonitetna kuća BonLine d.o.o. iz Zagreba je partnersko društvo Dun & Bradstreeta.