biznis
0

BiH: U julu zabilježena stagnacija potrošačkih cijena

FENA
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu ove godine u odnosu na juni, u prosjeku nisu zabilježile promjenu.

"U julu u odnosu na juni 2011. godine, najviše su snižene cijene u odjeljcima 'hrana i bezalkoholna pića' za 1,3 posto, 'odjeća i obuća' za 0,6 posto, te u odjeljku 'ostala dobra i usluge' za 0,3 posto“, kazao je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Najveći rast cijena, kako je dodao, bio je u odjeljku 'stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti' za četiri posto, u odjeljku 'prijevoza' 0,4 posto, 'rekreacije i kulture 0,3 posto, te u odjeljku 'hoteli i restorani' i 'alkoholna pića i duhan' po 0,1 posto.

Godišnja inflacija u julu 2011. u Bosni i Hercegovini bila je 3,9 posto.

U julu 2011. godine u odnosu na juli prethodne godine u BiH je zabilježen rast cijena u odjeljcima 'alkoholna pića i duhan' za 8,5 posto, 'prijevoz' za 7,2 posto, 'hrana i bezalkoholna pića' za 5,9 posto, 'stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti' za 5,8 posto, 'komunikacije' za 5,4 posto, 'rekreacija i kultura' za 1,1 posto, te 'namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće' za 0,9 posto.

"U zemljama regije su zabilježene godišnje stope inflacije i to u Hrvatskoj 1,9 posto i Srbiji 12,1 posto“, dodao je Fatić.