biznis
0

Bh. prerađivači aluminija gase dio proizvodnje

FENA
Predstavnici prerađivača aluminija u BiH održali su danas sastanak na kojemu je zaključeno kako će biti prisiljeni gasiti dio proizvodnje te otpustiti dio radnika ako dođe do najavljenog smanjenja proizvodnje Aluminija d. d. Mostar za 25 posto.

Na sastanku, na kojem su bili predstavnici tvrtki Jajce Alloy Wheels d.o.o., FE-AL d.o.o. Mostar, Presal Extrusion d.o.o. Široki Brijeg, FEAL d.o.o. Široki Brijeg, Kapis d.o.o. Tomislavgrad, TT Kabeli d.o.o. Široki Brijeg i predstavnici tvrtke Alpro A.D. Vlasenica, istaknuto je kako je Aluminij prisiljen smanjiti dio proizvodnje zbog ekonomske recesije u svijetu te zbog nepoštivanja zakonskih propisa od strane FERK-a, koji Aluminij tretira, kako se navodi, kako i sve ostale potrošače električne energije u FBiH.

"Sudionici sastanak složili su se kako je riječ o eklatantnom primjeru višegodišnje diskriminacije koji ne smije biti proveden jer će prouzročiti nesagledive negativne posljedice, ne samo po Aluminij, proizvođače, metalski sektor nego i na cjelokupno bosanskohercegovačko gospodarstvo", navodi se u priopćenju predstavnika bh. prerađivača aluminija.

Također, sa sastanka je upućen poziv Vladi FBiH i FERK-u da žurno donesu konkretne mjere koje će ispraviti diskriminacijsku odluku te da u što prije organiziraju sastanak predstavnika prerađivača aluminija s predsjednikom Vlade FBiH Nedžadom Brankovićem, njegovim zamjenikom Vjekoslavom Bevansdom i resornim ministrom Vahidom Hećom.