Društveno koristan biznis
445

Bh. inovatorica od PVC kesa pravi nove praktične proizvode: Birajmo da recikliramo

E. Lj.
Plastične vrećice predstavljaju veliki ekološki problem i svakodnevnu opasnost za naš okoliš. Svjesna opasnosti ovog problema, a u želji da napravi nešto korisno za okoliš i buduće generacije, mlada inovatorica Naida Pandžić počela je povlačiti kese s otpada i od njih praviti nove praktične proizvode za svakodnevnu upotrebu.

Godišnje se u svijetu potroši oko 500 milijardi plastičnih vrećica, a prosječan građanin potroši ih oko 1.000. Plastične vrećice izrađuju se od polietilena, naftnog derivata kojem je potrebno oko 1.000 godina da se razgradi, a tokom njegove razgradnje nastaju mikroskopske otrovne čestice koje kontaminiraju ekosistem, hranu i vodu.

"U Bosni i Hercegovini se godišnje iskoristi oko 1,2 miliona PVC kesa. Ako obratimo pažnju, vidjet ćemo da nas kesama zasipaju sa svih strana. Većina odbačenih kesa završi na deponijama, a veoma često i u prirodi. Svjedoci smo fotografija mnogih korita rijeka gdje na šiblju uz rijeke vise stotine plastičnih kesa", ispričala je Pandžić u razgovoru za Klix.ba.

Svjesna opasnosti ovog problema i uvidjevši rast ovog negativnog trenda, Pandžić se još prije sedam godina uhvatila ukoštac s ovim problemom i iz hobija počela reciklirati plastične vrećice.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Ponosna sam vlasnica mnogih evropskih, ali i svjetskih nagrada za inovacije, a prvu sam dobila 2013. i to za Inovatora godine u BiH. To mi je bio vjetar u leđa, jer puno znači kada neko prepozna vašu ideju kao inovativnu i drugačiju. Na početku sam pravila cekere, a vremenom se razvila ideja da bih mogla proizvoditi i neke druge artikle", ispričala je.

Značaj njene ideje prepoznala je i Fondacija Mozaik koja je stručno i finansijski podržala njenu realizaciju. Neposredno nakon toga osnovala je firmu Kesa d.o.o., a danas u ponudi ima različite praktične proizvode za svakodnevnu upotrebu, među kojima su cekeri, cekeri s natpisom po želji kupca, navlaka za odijela, muški i ženski neseser, sportske torbe, kabanice, kabanice za male i velike pse, futrole za tablete i laptope, kardigani, ruksaci i muške torbe. Za izradu jednog proizvoda potrebno je oko 30 kesa od kojih se nakon sortiranja i peglanja kroje i šiju novi proizvodi.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Ovako nastao materijal je ekološki i higijenski prihvatljiv. To smo testirali u laboratoriju i sa sigurnošću možemo tvrditi da materijal zadovoljava ekološke i higijenske standarde. Korištenjem naših proizvoda izrađenih od recikliranih kesa smanjuje se stvaranje novog PVC otpada, a postojeći vraćamo u lanac upotrebe kako bismo očistili prirodu i reducirali gomilanje teško razgradivog otpada na deponijama širom zemlje", pojasnila je društveni impakt biznisa koji je pokrenula.

Pored toga što znatno doprinosi smanjuju PVC otpada u okolišu i stvara bolje uvjete za zdrav život, Pandžić je u proces proizvodnje uključila i osobe s poteškoćama u razvoju.

"Ideja je došla nekako spontano kroz prijašnje saradnje s osobama s poteškoćama, gdje sam uvidjela koliko je važno pružiti svakome šansu, koliko zapravo svi u sebi krijemo neku poteškoću. Nekako mi je sva ta problematika prirasla srcu i naprosto sam morala radi sebe i svog mira pronaći način da dam svoj doprinos. Vjerujem da mali koraci mogu napraviti velike promjene i pozivam građane da nam se pridruže da zajedno napravimo korake ka očuvanju okoliša i zapošljavanju osoba s poteškoćama u razvoju", poručila je.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Podsjetila je da je u BiH zastupljena neograničena količina otpada i izrazila nadu da će i drugi krenuti njenim primjerom.

"Mi se trenutno bavimo samo kesama, a moja želja je da se osnuje više firmi koje će regulisati količine drugih vrsta otpada i naravno da svi zajedno doprinosimo ćišćoj BiH i da budućim generacijama koje dolaze ne ostavimo domovinu ovako zagađenu. Birajmo da recikliramo", naglasila je Pnadžić.

U narednom periodu planira se posvetiti promociji proizvoda firme Kesa d.o.o. i nada se da će pronaći svoje mjesto u domaćinstvima širom BiH. Više o njihovim proizvodima možete pronaći na zvaničnoj web stranici ili Facebooku.