Medvjeđa usluga
31

Zbog čega ukidanje plastičnih vrećica nije baš najbolja ideja?

DP
Pokazalo se da su papirnate vrećice po određenim mjerama i štetnije za životnu sredinu od plastičnih zbog čega se postavlja pitanje šta napraviti.

U velikom broju zemalja svijeta plastične su vrećice zabranjene kako bi se što je bolje moguće očuvala životna sredina, dok je u nekim državama skočila njihova cijena. Ipak, sada se pojavio novi problem – nestašica papirnatih vrećica koje su se pokazale kao loša alternativa za plastične, piše RT.

Plastične vrećice za jednokratnu upotrebu polako nestaju iz upotrebe, a sa svih strana nas savjetuju da je spas u reciklaži i u korištenju alternativnih materijala koji ne škode prirodnom okruženju kao što su papir, pamuk, poliester i drugi.

Čak 74 zemlje ukinule su plastične vrećice za jednokratnu upotrebu, dok je 37 država počelo naplaćivati kupovinu ovih vrećica.

Ipak, sada je zbog ove zabrane u pojedinim prodavnicama došlo do nestašice papirnatih vrećica jer veliki broj kupaca još nije počeo koristiti torbe. Prema nekim procjenama, svake minute se upotrijebi dva miliona plastičnih vreća na svijetu, ali kako trenutno raste potražnja za njihovom papirnatom zamjenom, proizvođači strahuju da ih u sljedećih pet godina neće biti dovoljno.

Osim toga, istraživanja su utvrdila da papirnata alternativa nije toliko dobra za okruženje koliko se smatra. Naime, aktivistica za očuvanje okeana Juliet Philips kaže da su industrija i mediji preplavljeni dezinformacijama. Ona tvrdi da je inicijativa iz Velike Britanije "vreća od 10 penija za život", koja je pokrenuta 2015. godine, zapravo povećala upotrebu plastičnih vrećica.

"Domaćinstva u Velikoj Britaniji sada svake godine kupuju po 54 'vreće za život' svake godine - što govori o tome da se one koriste isto kao i plastične vrećice. To ne funkcioniše", kaže ona.

Prema jednom od novih istraživanja koje se bavilo proučavanjem utjecaja plastičnih, papirnatih i platnenih vrećica na životnu sredinu, potrebno je čak četiri puta više energije za proizvodnju papirnate nego za proizvodnju plastične vrećice. Osim što se zbog njih uništavaju šume, u ovom se procesu koriste hemijske kiseline, a stvaraju se i staklenički plinovi koji pridonose i zagađenju zraka i zagađenju vode. Ukratko, ustanovljeno je da papirnate vrećice sadrže 70 posto više zagađivača zraka i 50 puta više zagađivača vode od plastičnih vrećica.

Koja nam je alternativa?

Najnoviji trend o kojem se govori jesu jestive vrećice, napravljene od prirodnih sastojaka, kao što su kore banana i skrob iz krompira, ali za njihov razvoj bila bi potrebna velika finanscijska podrška.

Za sada je jedino što možemo napraviti da se potpuno odreknemo plastičnih i papirnatih vrećica i da umjesto njih koristimo platnene vrećice.