biznis
0

Bez zainteresiranih kupaca za banjalučku "Fruktonu"

FENA
Nekada uspješna banjalučka fabrika sokova "Fruktona" ni u stečaju nema zainteresovanih kupaca za preostalu imovinu preduzeća.

Na prvoj licitaciji nije se javio nijedan kupac za imovinu vrijednu oko 1,7 miliona maraka, a koja nije predmet spora. Stečajni upravnik Čedo Kovačević očekuje da će interesovanje biti veće na narednim licitacijama.

Međutim, cijena imovine morat će se smanjiti, iako radnici već godinama čekaju da im se iz stečajne mase isplate potraživanja. Po zakonu, oni su na kraju naplatnog reda, jer se prvo isplate svi drugi povjerioci, a novca mora biti i za troškove stečajnog postupka.

U 2010. godini pokrenut je stačaj u "Fruktoni", a prije toga je ostala i bez licence "Pepsija". Oko 110 radnika ostalo je bez posla i više mjeseci im nisu isplaćeni zarade i uplaćeni doprinosi.

Vrijednost preduzeća procijenjena je na oko 11 miliona, a obaveze iznose više od 12 miliona KM. Radnici i sindikalci su godinama ranije ukazivali da se niko u čitavoj priči nije bavio uzrokom, niti ljudima koji su "Fruktonu" doveli u takvo stanje.