Rusija-Turkmenistan
0

Bez dogovora o datumu nastavka isporuke gasa

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski i turkmenski lideri nisu uspjeli danas da se dogovore o određivanju vremenskog okvira za ponovno uspostavljanje isporuka gasa Rusiji, koje su zaustavljene u aprilu nakon eksplozije na gasovodu, a što je dovelo do smanjenja prihoda za Turkmenistan.

Očekivalo da se će današnji sastanak ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i lidera Turkmenistana Kurbangulija Berdimuhamedova donijeti napredak u tom smislu, kao i u odnosima dvije zemlje koji su pogoršani nakon što je Turkmenistan optužio Rusiju da suspenduje uvoz gasa jer se gasni gigant "Gasprom" suočava sa smanjom potražnjom u Evropi.

Sergej Prihodko, pomoćnik u Kremlju za inostranu politiku, rekao je novinarima da će se predstavnici gasnih kompanija dvije zemlje  uskoro sastati da finaliziraju vremenski okvir i cijene.

"Većina tehničkih pitanja, koja se tiču korištenja gasovoda su riješena. U narednih nekoliko nedjelja 'Gasprom' će kontaktirati turkmenske vlasti da se dogovore oko parametara  za nastavak saradnje", istakao je Prihodko.

Na pitanje da li je određen  datum nastavka isporuke gasa Prihodko je rekao da to pitanje nije  ni bilo na dnevnom redu.

Turkmenistan želi brz nastavak isporuke gasa jer pored nafte i pamuka taj proizvod predstavlja veliki udio u budžetskim prihodima i mjesečno vrijedi oko jednu milijardu dolara.

Eksplozija  na gasovodu i trenutni prekid isporuka podudario se sa sve manjom potražnjom sa kojom se "Gasprom" suočava u Evropi i  kod kuće zbog ekonomske krize.
"Što se tiče rješenja ovog problema, odnosno eksplozije, firma 'Turkmengas' će jedno vrijeme prekinuti odnose sa 'Gaspromom'", rekao je Berdimuhamedov u razgovoru sa ruskim predsjednikom.

Turkmenistan je već preuzeo korake da izađe iz sjene Moskve nudeći gas kupcima u Kini, kao i u Evropi preko planiranog gasovoda EU "Nabuko", što je glavni rival "Gaspromu".

Medvedev i Berdimuhamedov bravili su juče u ljetovalištu na Kaspijskom moru Temberli, a danas su posmatrali reli u turkmenskoj pustinji.